Saláta receptek
1. Svájci saláta
2. Holland sajtsaláta
3. Céklás csalamádé
4. Karfiol saláta
5. Vegyes krumpli saláta
6. Finom tojássaláta
Svájci saláta
Hozzávalók:
150 g kemány sajt, 150 g sonka, 150 g konzerv piros paprika, 150 g savanyú uborka, 50 g hagyma, 100 g fehér joghurt, 50 g majonéz v. tejföl, 1 kiskanál borecet v. citromlé, só, bors.
A sajtut, sonkát paprikát, uborkát felszeleteljük vékony csikokra, hozzáadjuk a vékonyra vágott hagymát, fehér joghurtot, majonézt, ecetet v. citromlét és sózzuk, borsozzuk. Mindek óvatosan összekeverjük és kihütjük.Hidegen tálaljuk.
Holland sajtsaláta
Hozzávalók:
150g eidami sajt, 150g sonka, 150g alma, 150g savanyú uborka, 1 kanál apróra vágott snidling, 100g majonáz, 50g fehér joghurt, 1 kanál citromlé, 1 kanál mustár, só
A sajtot, sonkát, meghámozott almát, uborkát felvágjuk vékony csikokra, hozzáadjuk a snidlinget,majonézt, fehér joghurtot, citromlét, mustárt, sót és borsot. Összekeverjük és hidegen tálaljuk.
Céklás csalamádé
Hozzávalók:
7 dcl víz, 2 dcl ecet, 5 dkg befőtt tartósító (deko), 1 kávéskanál őrölt kömény, 20 dkg cukor
Ezt mindet összeforraljuk majd ha forr hozzáadjuk 1 kg céklát, 1 kg káposztát, 20 dkg hagymát (lereszelve) és 20-25 percig főzzük és lassan üvegekbe rakjuk a levével együtt és kidunsztoljuk, a forrás után lekapcsoljuk és az üvegeket hagyjuk a vízben kihülni.
Karfiol saláta
Hozzávalók:
1 karfiol, 1 üveg tartármártás, 1 fehér joghurt, 1 tejföl, 1/2 citrom leve, fekete bors, vegeta, sárgarépa, borsó, snidling
A karfiolt sós vízben megfőzzük rózsáira szedjük. A tartárt, tejfölt, joghurtot, citrom levét, borsot, vegetát összekeverjük és ráöntjük. Hozzáadjuk a főtt borsót és sárgarépát. Snidlinggel megszórjuk.
Vegyes krumpli saláta
Hozzávalók:
1 kg főtt krumpli, 2 salátauborka, 1/2 káposzta, 2 zöldpaprika, 1 hagyma, 1 evőkanál konzervtartósító (deko), 1 dcl olaj, 1 dcl ecet, 15 dkg porcukor
Mindent összekeverünk, ennyi az egész.
Finom tojás saláta
Hozzávalók:
6 főtt tojás, 1 kis fej hagyma, majonéz, tejföl, borsó, eidami sajt,2 ecetes uborka, só, bors, mustár, ecetes uborka leve
A tojásokat 4 felé vágjuk, a hagymát apróra vágjuk és összeöntjük. Belerakunk borsót, felaprított eidami sajtot, ecetes uborkát. Összekeverjük és ízlés szerint majonézt és tejfölt adunk hozzá. zesítjük sóval, borssal, mustárral. Igazából én a mennyiségeket mindig ízlés szerint adagolom.