Befőtt, konzerv receptek
1. Lecsó konzerv
2. Céklás csalamádé
3. Konzerv almapép
4. Csalamádé
5. Őszibarackkompót
6. Citrusdzsem
Lecsó konzerv
Hozzávalók:
3,5 dl olaj, 2,5 kg paprika, 1,4 kg paradicsom, 65 dkg hagyma, szalicil
A hozzávalókat összefőzöm, üvegbe kanalazom és a tetejét megszórom szalicillal.Száraz dunsztba hagyom kihülni.
Céklás csalamádé
Hozzávalók:
7 dcl víz, 2 dcl. ecet, 5 dkg konzerv tartositó (deko), 1 kávéskanál őrölt kömény, 20 dkg cukor és ezt mind összeforraljuk.
beletrakjuk az 1 kg céklát, 1 kg káposztát, 20 dkg hagymát reszelve és a forrástól számítva 20-25 percig főzzük, majd üvegekbe rakjuk a levével együtt és kidunsztoljuk vizesdunsztba. Forrás után kikapcsoljuk majd a vízben hagyjuk kihülni.
Konzerv almapép (gyerekeknek)
Hozzávalók
5 dkg alma, 0,5 l víz, 0,5 kg cukor, 3 csomag pudingpor.
Az almá a vízzel állandó keverés mellett megfőzzük és lamixereljük, hozzáadjuk a cukrot és a pudingport. Üvegekbe merjük és 1 órát dunsztoljuk.
Csalamádé
Hozzávalók:
4 kg káposzta, 2 kg hagyma, pár zöldparadicsom és uborka, 30 dkg cukor, 1 deko, 7 dcl ecet, 1 kiskanál borkén
A záldségeket felaprítjuk és egy nagy tálba rakjuk, megszórjuk a cukorral majd összekeverjük. Az ecetből, dekoból,borkénbő és vízből levet csinálunk és ráöntjük. Egész éjszakára hagyjuk állni. Másnap üvegekbe töltjük és lezárjuk.
Őszibarackkompót
Hozzávalók:
3 kg őszibarack, 1/2 kg cukor, 1 liter víz, szalicil
Az őszibarackokat megpucoljuk és félbevágjuk. A gondosan megtisztított üvegek aljára egy-egy barackmagot dobunk és megtöltjük a barackokkal. A cukorból és vízből szirupot főzünk és ezzel leöntjük a barackokat. A tetejét megszórjuk egy csipet szalicillal. Forrás után 5-10 percet dunsztoljuk.
Citrusdzsem
Hozzávalók:
1.2 kg citrusfilé keverve (lime, citrom, grapefruit, narancs, mandarin), 45 dkg cukor, 2 csomag lekvárzselésítő
A citrusféléket kifilézzük és eltávplítjuk a magokat. Minden hozzávalót egy lábasba rakunk és 4-5 percig főzzük. Ha kész steril üvegekbe töltjük és lezárjuk. Pár percre fejre állítjuk.