Torta receptek
1. Nanuk torta
2. Csokoládés meggytorta
3. Grillázstorta
4. Grillázstorta2
Nanuk torta
Nagyon finom
sajnos már későn fényképeztem le itt már bele lett nyúlva, de nagyon finom volt
Hozzávalók:
Tészta: 10 tojás,18 dkg cukor, 4 dkg kakaó, 8dkg liszt
Krém: 4 tojássárgája, 1 egész tojás, 6 kanál porcukor, 3 dcl tej, 3 kanál liszt, 2 vaníliás cukor, 35 dkg vaj
A tojásokat szétválasztjuk és a sárgákat kikeverjük habosra a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és a kakaót. A felvert fehérjéket óvatosan hozzákeverjük. A tésztát 2x-re kisütjük tortaformába, Majt mind a 2 lapot vízszintesen kettéfelezzük, hogy 4 lapot kapjunk.
A krémhez a hozzávalókat kikeverjük kivéve a vajat., és megfózzük. Majd ha kihült a puha vajba apránként hozzá keverjük. A tortalapokat megtöltjük vele keveset hagyunk a tetejére és az oldalára. A tojásfehérjéket güz fülütt felverjük és habnyomóval kidíszítjük a tetejét, Reszelt csokival diszitjük.
Csokoládés meggytorta
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 14 dkg cukor, csipet só, 2 tojás, 12 dkg liszt, csapott teáskanál sütőpor, 1 csapot evőkanál kakaó, 5 dkg étcsokoládé, 1 üveg meggybefőtt, 1-2 dkg étkezési keményítő, 24 g zselatin, 6 dl tejföl, 1 citrom leve és héja, 2 dl tejszín
A vajat 6 dkg cukorral és sóval krémesre keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd apránként felváltva a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet és a tejet. Végül belekeverjük a durvára vágott csokoládét. Egy kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és az oldalát vajjal megkenjük. Belesimítjuk a tésztát és 175 fokra melegített sütőbe 20 percig sütjük. Ha kész rácsra rakjuk. A befőttet lecsöpögtetjük de a levét félre tesszük. 2 ek lében a keményítőt csomómentesre keverjük. A többi befőttlevet felforraljuk és belekeverjük a keményítőt, majd beletesszük a meggyet és kihütjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejfölt a citromlével, citromhéjjal és a maradék cukorral elkeverjük. A zselatint leszürjük és tüzön feloldjuk majd hagyjuk kicsit hülni. végül 3-4 evőkanál tejföéös keverékbe keverjük és hozzákeverjük a többi tejfölhöz. Kb. 30 percig a hütőbe rakjuk. A tejszínt felverjük és a dermedő krémhez keverjük. A tortalap köré karimát pattintunk és rákenjük a krémet. A kompótot kis halmokba rárakjuk és villával összekeverjük. 2-3 órára a hütőbe rakjuk.
Grillázstorta
Hozzávalók:
Piskóta-4 tojás, 4 kanál porcukor, 4 kanál daraliszt, eperdzsem
Karamel- 4 kanál cukor, a kanál víz
Krém- 7 tojásfehérje, 210 g porcukor, 1 vaníliáscukor, tejszínhab, eper
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd lassan hozzászitáljuk a lisztet. Felverjük a tojások fehérjét és óvatosan beleforgatjuk a masszába.
Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük és megsütjük. A kihűlt tortát megkenjük eperdzsemmel. Egy lábasba megkaramelizáljuk, a cukrot és leöntjük a vízzel. Felverjük a tojások fehérjét és belekeverjük a porcukrot és vaníliáscukrot, majd gőz fölött sűrűre főzzük. A végén belekeverjük a karamellt és még 5 percig főzzük majd rákenjük a tésztára és alacsony hőfokon megsütjük. Ha kész kivesszük a formából és hagyjuk kihűlni. A tetejét eperrel és tejszínhabbal díszítjük.
Grillázstorta2
Ez egy lakodalmas grillázstorta. Lehet készíteni belúle kosarat, hordót, tornyot és sok minden mást. Én idáig még csak tornyot és kosarat készítettem de szeretem a kihívásokat és megpróbálok mindent megcsinálni.
Hozzávalók:
1 rész dió és 2 rész cukor, citromlé
A grillázstorta készítésének lényege az, hogy amennyi cukrot karamelizálunk feleannyi aprított diót kell bele rakni. Egy serpenyőben rakunk cukrot, de mindig csak keveset mert hamar köt a karamell és ha megkeményedik már nem tudunk vele dolgozni. Megcsepegtetjük kis citromlével. Ez azért kell, hogy a grillázs ne legyen nagyon sötét, vigyázzunk ne legyen nagyon megégetve, mert akkor keserű lesz és ehetetlen lesz a grillázstorta. Ha felolvadt az összes cukor levesszük a tűzről és belekeverjük a diót. Ezzel kész a grillázs és kiöntjük egy kivajazott deszkára és kivajazott nyújtófával kinyújtjuk. Nagyon éles késsel kivágjuk a formákat és formázzuk attól függ, hogy milyen grillázstortát szertnénk készíteni. Vigyázat!!!! A grillázs nagyon forró, ha véletlenül ránk csöppen azonnal hidegvízet kell rá engedni mert csúnya heget szerezhetünk. Ha kész a grillázstorta ki lehet díszíteni ezzel a keverékkel:
Egy tojás fehérje és 7 púpos kanál porcukor, ezt gyorsan felverjük.
A grillázstorta nem való hűtőbe mert nem tesu neki jót, hamarább fog olvadni ha kivesszük.