Házi sajt, túró, tejtermék receptek
1. Házi túró
Házi túró
Hozzávalók:
2 l tej, 2 kanál citromlé
A friss tehéntejet felmelegítjük 70- 75 fokra és hagyjuk kihűlni. Hagyjuk savanyodni 2 napig szobahőmérsékleten. ' l ,tejhez 1 kanál citromlevet adunk. Lábasba öntjük és 65 fokra melegítjük. Minél tovább melegítjük annál szárazabb lesz a túró. Nagyon nem keverjük csak néha. Ha elérjük a kívánt hőmérsékletet szitán átöntjük, amit konyharuhával kibéleltünk. A szita alá edényt rakunk és oda csöpög a savó. Ha kicsöpögött még egy kicsit kinyomkodjuk a túrót, de nem teljesen. 2 l tejből k.b. 180 g túró van és 2 l savó. A savó nagyon egészséges, fogyókúrázóknak is kiváló.