Főétel receptek
1. Gombás sertéspörkölt
2. Visegrádi pecsenye
3. Disznómáj töltelék
4. Spanyolmadár
5. Izraeli tál
6. Töltött paprika
7. Rakott karfiol
Gombás sertéspörkölt
Hozzávalók:
50 dkg sertéshús, 1 konzerv gomba, 2 nagy fej hagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, majoranna, liszt, víz, só, bors, pirospaprika, ételízesítő, olaj, tejföl
A hagymát felaprítjuk és olajon üvegesra pirítjuk.A húst kockákra vágjuk és rádobjuk a hagymára. A gombát is hozzáöntjük. Pirospaprikát szórunk rá és felöntjük vízzel.Ízesítjük sóval, borssal, 1 kiskanál majorannával, ételízesítővel. Ha megfőtt a hús besüríthetjük egy kis liszttel bár én nem szoktam. Könyöktésztával és tejföllel tálaljuk.
Visegrádi pecsenye
Hozzávalók:
pár szelet sertéskaraj, hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, savanyúuborka, sampion gomba, só, bors, pirospaprika, kakukkfü, 1 tejföl,
A húst kicsit kikloffoljuk, sózzuk, borsozzuk és serpenyőben olajon hirtelen megsütjük. Kivesszük a húsokat és a maradék olajon megpiritjuk a hagymát, majd rádobjuk a felaprított gombát, paprikát, paradicsomot, uborkát és belenyomunk 2 gerezd fokhagymát. Füszerezzük sóval, borssal, kakukkfüvel, pirospaprikával. Ha kész hozzáadjuk a megsült húst. Addig főttük míg megpuhul. Rizzsel tálaljuk.
Disznómáj töltelék
Hozzávalók:
40 dkg darált máj, 4 egész tojás, 3 kanál kacszsír, 1 tejszín, 1 kanál vegeta
A hozzávalókat jól kikeverjük és kiolajozott jénai tálba kisütjük
Spanyol madár
Hozzávalók:
8 szelet marhahús vagy sertéscomb, 4 szelet bacon, 2 db tojás, 2 db közepes hagyma. 2 db közepes csemege uborka, pirospaprika, 1 teáskanál mustér, 3-4 evőkenál olaj, só, bors, 1 evőkanál liszt.
A húst vékonyra kikloffoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a fél szelet bacont, negyed főtt tojást, negyed csemege uborkát. Hústüvel összetüzzük és forró olajban mind két felét megsütjük, kivesszük a lábasból és a zsiradékban megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Ha a hagyma megpirult vissza tesszük a tekercseket és annyi vizet öntünk alá ami ellepi. Pirospaprikát szórunk rá, sózzuk, borsozzuk, mustárt teszünk bele és puhára főzzük. A végén megszórjuk kis liszttel és rizzsel tálaljuk.
Izraeli egytál
Hozzávalók:
Csirkemell, szójaszósz, 3 színü kaliforniai paprika, erős paprika, répa, fokhagyma, vöröshagyma,1 tasak kurkuma, só, bors, orsótészta
A vöröshagymát, répát, paprikát, húst felaprítjuk. A hagymát a répával olajon pároljuk, míg a répa félig puha lesz, hozzáadjuk a csrkeemellet, puhára pároljuk. Füszerezzük kurkumával, sóval, borssal, és ráönjük a szójaszószt. Hozzáadjuk a felaprított paprikát és együtt főzzük. A paprika ne legyen túl puha. A tésztát kifőzzük és hozzáadjuk a húshoz. Nagyon finom
Töltött paprika
Hozzávalók:
5 nagy zöldpaprika, 400 g darált sertéshús, 1 tojás, 100 g főtt rizs, 1 nagy hagyma, 2 l csirke húsleves, 1 babérlevél, 250 ml paradicsom püré, cukor ízlés szerint, 2 teáskanál keményítő, 1 teáskanál darált pirospaprika, 1/2 teáskanál majoranna, só, bors, fokhagyma
A darált húst, tojást, főtt rizst, lereszelt hagymát, atnyomott fokhagymát összekeverjük, ízesítjük majorannával, sóval és borssal. Jól összekeverjük. A paprikákat kibelezzük és megtöltjük a hússal. A maradék húsból golyókat formálunk. Nagy lábasban felmelegítjük a húslevest és ha már forr belerakjuk a paprikákat és a golyókat is. Hozzáadjuk a babérlevelet és 20 percig főzzük, majd kivesszük a paprikákat és golyókat. A keményítőt kikeverjük a paprikával és egy kis vízzel majd a paradicsom szósszal együtt a lébe keverjük. Mindent visszarakunk a szószba és még 20 percig főzzük. Cukorral ízesítjük.
Rakott karfiol
Hozzávalók:
1 nagy fej karfiol, 30 dkg darált sertéshús, 1 kis konerv gomba, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, 1 tejföl, 1 tejszín, só, bors, olaj
A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízbe félpuhára főzzük, majd a feélét kiolajozott tűzálló tálba szétterítjük. A felkockázott hagymát olajon megpirítjuk, paprikázzuk és rádobjuk a darált húst, majd tovább pirítjuk, felöntjük kis vízzel. Belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk borsozzuk. Ráterítkük a karfiolra és rárakjuk a gombát. A maradék karfiolt is rárakjuk és leöntjük a tejföl, tejszín keverékével. Elömelegített sütőben megsütjük.