Szószok, mártások, öntetek
1. Finom fokhagyma mártogatós
2. Remulád mártás
3. Öntet krumplis ételekhez
4. Szilvamártás húsok mellé
Finom fokhagyma mártogatós
Hozzávalók:
2 nagy fej fokhagyma, 1 kanál oliva olaj, a kanál majonéz, 5 kanál joghurt, 1 teáskanál mustár, só, bors
Az egész fej fokhagymát beolajozzuk és becsomagoljuk alumínium fóliába, majd 170 fokos sütőbe 25 percig sütjük. Ha kész leszedjük a héját és pürésítjük. A szétnyomott fokhagymét összekeverjük a ,majonézzal, joghurtal, mustárral, sózzuk, borsozzuk. Hütőbe rakjuk. Grillezett húsokhoz krumplihoz kitünő.
Remuládmártás recept
Hozzávalók:
3 db tojássárga,5 dl olaj,3 dkg mustár,8 dkg kapribogyó,1 csomó metélőhagyma,5 dkg vöröshagyma,1 csomó petrezselyemzöld,3 dkg tárkonylevél,0,5 dkg törött bors,10 dkg ecetes uborka,2 dl tejszín,
2 dkg só.
Elkészítjük a majonézt és ha kész belekeverjük az apróra vágott hozzávalókat és füszereket, majd tejszínnel higítjuk.
Öntet krumlis ételekhez
Hozzávalók:
5 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, újhagyma, só, bors
Főtt krumplihoz, hasábburgonyához, héjába sült krumplihoz is tökéletes. A tejfölt elkeverjük a fokhagymával, apróra vágott újhagymával és sóval, borssal.
Szilvamártás húsok mellé
Hozzávalók:
1/2 kg szilva, kapor, tárkony,2 kanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál erőspaprika, só
A megmosott kimagozott szilvát kis lángon megdinszteljük és átpaszírozzuk. Hozzáadjuk a kaprot, tárkonyt, fokhagymát, pirospaprikát, csípős paprikát, megsüzzuk. Felforraljuk, grillezett húsok mellé adjuk. Ha szeretnénk még melegen üvegegbe rakhatjuk és kidunsztoljuk 20 percig.