Húsétel receptek
1. Tárkonyos sertéstokány
2. Sertéskaraj majonézben sütve
3. Karajszeletek gazdagon
4. Márványsajtos husi
5. Gombás sertéspörkölt
6. Gazdag pecsenye
7. Disznómáj töltelék
8. Spanyolmadár
9. Csípős mogyorós húsgolyók currymártással
10.Hagymás rostélyos
Tárkonyos sertéstokány a férjem kedvence
Hozzávalók:
40 dkg sertéshús, konzerv borsó, konzerv gomba, hagyma, tejföl, 1 kanál étkezési keményitő, fél pohár tejföl, 1-2 kiskanál tárkony, só, bors, 1 kiskanál mustár, paradicsom,fél l húsleves vagy 1 kockából lé
A hóst vékony csikokra vágom és sózom, borsozom majd forróra hevitett olajon megpiritom. Egy tányérra kiszedem a húsokat és az olajon megpiritjuk a hagymát, aztán visszarakjuk a húsokat és hozzáadjuk a borsót, gombát, felöntjük húslevessel.Majd készre főzzük. Ha megfőtt belerakom a tárkonyt, mustárt. Az étkezési keményitőt egy kis vizben összekeverjük és besüritjük vele az ételt. Végül belekeverjük az apró darabokra vágott paradicsomot és a tejfölt. Orsótésztával szoktam tálalni. Az egész család nagyon szereti.
Sertéskaraj majonézben sütve
Hozzávalók:
4 szelet karaj, só, 4 nagy hagyma, 50 g reszelt sajt, pác:250 ml majonéz, 1 kanál kari, 2 kanál grillfüszer, 3 kanál mustár.
A páchoz való alpanygokat összekeverjük. A húst kikloffoljuk és besózzuk. Beletesszük a pácba és másnapig hagyjuk a hütőbe. Másnap a hagymát felszeleteljük 3 hagymát szétterítünk a hőálló tál alján, rárakjuk a húsokat és ráterítük a maradék hagymát. Letakarjuk és 200 fokra melegített sütőbe megsütjük. 50 perc után megszórjuk a sajttal és még 20 percig sütjük, az utolsó 10 percre levesszük a fedőt.
Karajszeletek gazdagon
Hozzávalók:
6-8 szelet karaj, 3-4 db paradicsom, 1/2 szál póréhagyma, 3 szál újhagyma, 15-20 dkg gomba, 20 dkg gouda sajt, 4 dcl főzőtejszín, petrezselyem, só, bors, grill füszer, olaj, vaj.
A karajt enyhén kikloffolom és befüszerezem (só, bors, grillfüszer) és kevés olajon elősütöm. Egy jénaiba rakom a felszeletelt a pórét, újhagymát és rárakom a húsukat. Kevés vajon megpirítom a gombát egy kis petrezselyemmel és a húsra teszem. Ráteszem még a karikára vágott paradicsomot és a sajtszeleteket. A végén leüntüm tejszínnel és letakarom alufóliával. 3/4 órát sütöm majd az alufóliát leszedem és hagyom megpirulni.
Márványsajtos husi
Hozzávalók:
Sertéshús, 2 dl tejföl, 2 dcl tejszín, só, bors, 20 dkg márványsajt
A húst enyhén kikloffoljuk sózzuk, borsozzuk és megsütjük kis olajon. A tejfölt, tejszínt összekeverjük, sózzuk borsozzuk és lassú tüzon feltesszük melegedni, a márványsajtot beledobáljuk és hagyjuk besürüsödni. A húst jénaiba rakjuk és ráöntjük a szószt. Betesszük sütni míg meg nem pirul a tetje.
Gombás sertéspörkölt
Hozzávalók:
50 dkg sertéshús, 1 konzerv gomba, 2 nagy fej hagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, majoranna, liszt, víz, só, bors, pirospaprika, ételízesítő, olaj, tejföl
A hagymát felaprítjuk és olajon üvegesra pirítjuk.A húst kockákra vágjuk és rádobjuk a hagymára. A gombát is hozzáöntjük. Pirospaprikát szórunk rá és felöntjük vízzel.Ízesítjük sóval, borssal, 1 kiskanál majorannával, ételízesítővel. Ha megfőtt a hús besüríthetjük egy kis liszttel bár én nem szoktam. Könyöktésztával és tejföllel tálaljuk.
Visegrádi pecsenye
Hozzávalók:
pár szelet sertéskaraj, hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, savanyúuborka, sampion gomba, só, bors, pirospaprika, kakukkfü, 1 tejföl,
A húst kicsit kikloffoljuk, sózzuk, borsozzuk és serpenyőben olajon hirtelen megsütjük. Kivesszük a húsokat és a maradék olajon megpiritjuk a hagymát, majd rádobjuk a felaprított gombát, paprikát, paradicsomot, uborkát és belenyomunk 2 gerezd fokhagymát. Füszerezzük sóval, borssal, kakukkfüvel, pirospaprikával. Ha kész hozzáadjuk a megsült húst. Addig főttük míg megpuhul. Rizzsel tálaljuk.
Disznómáj töltelék
Hozzávalók:
40 dkg darált máj, 4 egész tojás, 3 kanál kacszsír, 1 tejszín, 1 kanál vegeta
A hozzávalókat jól kikeverjük és kiolajozott jénai tálba kisütjük
Spanyol madár
Hozzávalók:
8 szelet marhahús vagy sertéscomb, 4 szelet bacon, 2 db tojás, 2 db közepes hagyma. 2 db közepes csemege uborka, pirospaprika, 1 teáskanál mustér, 3-4 evőkenál olaj, só, bors, 1 evőkanál liszt.
A húst vékonyra kikloffoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a fél szelet bacont, negyed főtt tojást, negyed csemege uborkát. Hústüvel összetüzzük és forró olajban mind két felét megsütjük, kivesszük a lábasból és a zsiradékban megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Ha a hagyma megpirult vissza tesszük a tekercseket és annyi vizet öntünk alá ami ellepi. Pirospaprikát szórunk rá, sózzuk, borsozzuk, mustárt teszünk bele és puhára főzzük. A végén megszórjuk kis liszttel és rizzsel tálaljuk.
Ajánlom hozzá a kifli gombócokat remekül kigészítik egymást.
Csípős mogyorós húsgolyók currymártással
Hozzávalók:
2 vöröshagyma, 10 dkg pirított sósmogyoró. 60 dkg darált pulykahús, chillipor, 1 tojás, cayenne bors, 2 ek olaj, 3 dkg vaj, 1-2 tk curry, 1/2 tk paradicsompüré, 3 dkg liszt, 1 drb húsleveskocka, 1,5 dcl tejszín, 1 ek zöldbors, cukor, só, bors
A vöröshagymát felaprítjuk, a darált húst a hagymakockák felével meg a tojással összekeverjük. Sóval, borssal, chilliporral, cayenne borssal füszerezzük. Belegyúrjuk a mogyoró 3/4 részét és kis gombócokat formálunk belőle. Serpenyőben közepes hőfokon 4 perc alatt megsütjük. A vajar felforrósítjuk és a maradék hagymát megpirítjuk, curryvel megszórjuk és belekeverjük a paradicsompürét. Liszttel megszórjuk és 4,5 dl vízben feloldott leveskockával meg a tejszínnel felöntjük. Felforralju, hozzáadjuk a zöldborsot és sóval, cukorral, borssal ízesítjük. Rizzsel és a maradék mogyoróval megszórva tálaljuk.
Hagymás rostélyos
Hozzávalók:
4 darab vöröshagyma, 1/2 kg hús ( sertés vagy marha), köménymag, liszt, só bors
Ahagymét felkarikázzuk, a húsr felszeleteljük és kiklopfoljuk. Sózzuk és borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk és forró olajba előpirítjuk. Kiszedjük a húsokat és a maradék olajon megpirítjuk a hagymát. He kész belerakjuk a húst, megszórjuk egész köménnyel, felöntjük vízzel és ha kell még sózzuk. Puhára főzzük és knédlivel tálaljuk.
Áfonyás camembertes töltött csirkemell
Hozzávalók:
2 cirkemell, 1 camembert sajt, pár kanál áfonyaszósz vagy lekvár, só, bors, liszt, zsemlemorzsa, tojás, tej, olaj
A csirkemellekbe zsebet vágunk, sózzuk, borsozzuk. A camembert felszeleteljük és a csirkemellbe töltjük. Kanalazunk bele pár kanál áfonyalekvárt. Fogpiszkálóval megtűzzük. A szokásos módon tojást felverjük pici tejjel és a húsokat lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajba kisütjük. Szeletekre vágva burgonyakrokettel tálaljuk.
Kocsonya
Hozzávalók:
1 nagy füstölt csülök, 1-2 köröm, bőr, 8 gerezd fokhagyma, 6 szem feketebors, só, víz, 1 csomag porzselatin
Én nem szoktam ügyet csinálni a kocsonyafőzésből, szerintem kuktában is ugyanolyan finom és fogyasztható mintha órákig főznénk. Én így készítem:
A csülköt, körmöt, bőrt kuktába rakjuk, dobunk hozzá fokhagyma gerezdeket, borsot, kis sót és önsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ha megfőtt kivesszük a húsokat és lecsontozzuk és szétporciózzuk tényérokba. Kb. 8-10 lesz. A zselatint előre beáztatjuk hideg vízbe majd a használati utasítás szerint dolgozunk vele tovább. Belekeverjük a kocsonyalébe és megkóstoljuk elég sós-e. Ha kész a húsokra kanalazzuk. Éjszakára hagyjuk hűvös helyen és reggelre megdermed.