Receptpalota

Finom receptek gyűjteménye. Grillázstorta és formatorta sütés

                    Desszert,sütemény receptek

Ezek azok a sütemény receptek amiket a legszívesebben készítek a családnak.

 1. Zserbó

 2. Kókusz tekercs

 3. Raffaelló

 4. Nanuk szelet

 5. Hólabda

 6. Francia túrós kalács

 7. Gofri

 8. Gofri öntet

 9. Kakaós-mazsolás kuglóf

10. Almás-diós muffin

11. Pávaszem

12. Túrórudi

13. Török lepény

14. Szilvás gombóc

15. Somlói galuska

16. Gundel palacsinta

17. Diós kiflik

18. Diós töltött kosárkák

19. Reszelt túrós sütemény

20. Madártej

21. Máglyarakás

22. Kinder bueno

23. Kókusz szelet

24. Elefánt könny

25. Habkók

26. Gőzölt gombóc csokiöntettel

27. Dörmi kismackó

28. Az igazi krémes

29. Diós vagy mákos pompos (guba)

30. Karácsonyi grillázs

31. Vaníliás kiflik

32. Gesztenyés kiflik

33. Diók

34. Pillecukor- Marshmallow


                                               Zserbó

Hozzávalók:

Tészta: 400g sima liszt, 250g vaj, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 1 kanál porcukor, 20g élesztő, kevés tej

Töltelék: lekvár, darált dió, porcukor

A liszttel elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást, a sárgáját, a cukrot, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, összegyőrjuk és 3 részre osztjuk majd kinyújtjuk. Az 1. lapot megkenjük lekvárral, dióval, cukorral. A 2. lapot rárakjuk és ugyanúgy rétegezzük, majd a tetejére rakjuk a 3. tésztát is. Előmelegitett sütőben megsütjük. Végül a következő csokimázzal leöntjük: 150g csoki, 100g porcukor, 1/2 dcl viz, 20g vaj.


                              Kókusz tekercs (sütés nélkül)

Hozzávalók:

Tészta: 250g háztartási keksz v. piskóta, 150g cukor, 100g méz, 40g kakaó,4 kanál lefőztt kávé

Töltelék: 150g vaj, 100g porcukor, 1 vaniliás cukor, 50g méz, 100g kókuszliszt.

A háztartási kekszet ledaráljuk és minden a tésztához való alapanyagot egybegyúrunk. A töltelékhez kikeverjük a puha vajat a porcukorral, vaniliás cukorral, majd hozzákeverjük a mézet és a kókuszt. A tésztát kinyújtjuk és megkenjök a töltelékkel majd felcsavarjuk. Fóliába csavarva hötőbe rakjuk, majd szeletelve tálaljuk. Nagyon finom.


                                         Raffaeló

Hozzávalók:

250g porcukor, 100 g őrölt zabpehely, 1 vaníliás cukor, 100 ml forró víz, 250 g szárított tej, 200 g kókusz, mogyoró

Mondent összegyúrunk és kis golyókat formálunk, közepébe mogyorót rakunk és kókuszlisztbe forgatjuk, mignon papírra rakjuk.


                                   Nanuk szelet (jégkrém szelet)

Tészta:

5 tojás sárgáját 30 dkg cukorral kikeverjük.Bele rakunk 20 dkg lisztet (fele sima fele grízes), 7 dkg dió, 7 kanál főtt kávé, 1 sütőpor, 5 tojás habját.Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és kisütjük előmelegített sütőben. nagyon finom sütemény ajánlom mindenkinek.

Krém:

25 dkg cukrot 25 dkg puha vajjal kikeverünk. 3 dcl tejbe belefőzünk 2 tojássárgáját, 3 dkg lisztet


                                            Hólabda

                              holabda.jpg

Hozzávalók:

8 tojás, 55dkg cukor, 25 dkg és 5 kanál grízes liszt, 2 kanál kakaó, 8 kanál forró víz, 1 sütőpor, 25 dkg vaj, 1/2 l tej

8 tojás sárgáját 30 dkg cukorral, 25 dkg liszttel, 2 ek kakaóval, 8 kanül forró vJzzel, 1 sütőporral kikeverünk és hozzá keverjük a tojások felvert fehérjét. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és előmelegített sütőbe kisütjük. A töltelékhez 1/2 l tejet 5 kanál grízes liszttel megfőzzük. A puha vajat 25 dkg porcukorral kikeverünk. A két krémet összekeverjük. A megsült tésztákból közepes pogácsaszaggatóval pogácsákat szaggatunk. Megkenjük krémmel és kettőt összeragasztunk, kívül is megkenjük és kókuszlisztbe forgatjuk. A tetejét csokoládéval megkenhetjük. Kicsit babara munka , de megéri nagyon finom. Ezt a süteményt karácsonyra szoktam sütni nagyon szereti a család.



                                     Francia túrós kalács

Hozzávalók:

36 dkg grízes liszt, 20 dkg porcukor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 2 nagy knál kakaó, 2 tejföl, 1 tojás, 1 1/2 dcl olaj, mazsola, alma 2 túró, 1 kanál porcukor, 2 tojás, 1 vaníliás cukor

Mindent összekeverni, hozzáadjuk a mazsolát, a feldarabolt almát és kivajazott kilisztezett tepsire öntjük. A túrót, 1 kanál porcukrot, tojást, vaníliás cukrot kikeverjük és ráhalmozzuk foltokba a tésztára. Előmelegített sütőbe kisütjük.


                                              Gofri

Hozzávalók:

250 g vaj, 250 g cukor, 2 vaníliás cukor, 6 tojás, 1/2 kg grízes liszt, i sütőpor, 1/2 l tej

A felolvasztott vajat összekeverjük a cukorral, tojéssárgájával, liszttel, sütőporral és tejjel, ,ajd belekeverjük a felvert fehérjét és kisütjük. A gofrisütőt még hidegen megkenni olajjal.

                                         Gofri öntet

Fél vajat, 4-5 kanál cukrot, 3-4 kanál kakaót gőz fölött felolvasztunk. A gofrikat eperlekvárral megkenem, nyomok rá tejszínhabot és meglocsolom az öntettel.

                                 Kakaós-mazsolás kuglóf

                  kuglof.jpg

Hozzávalók:

500 g liszt,  22 g élesztő, 1 tojássárgája, 80 g porcukor, 1 vaníliáscukor, 60 g olvasztott vaj, 280 ml langyos tej, 20 g mazsola, 10 g kakaópor, 1 csipet só, citromhéj

A kuglóffformát kivajazzuk, kilisztezzük. Az élesztőt, a porcukrot, a tojás sárgáját, az olvasztott vajat és a langyos tejet összekeverjük. 5 percet pihentetjük, hogy felfusson az élesztő. Másik edénybe kimérjük a lisztet, citromhéjat, vaníliás cukrot, sót. Aztán beleöntjük  a felfuttatott élesztőt és 5 percig dagasszuk, majd félbevágjuk. A tésztába mélyedést nyomunk és az egyikbe mazsolát, amásikba kakaót beledolgozzuk. Letekarjuk a tésztát és addig kelesztjük míg a duplájukra nem kelnek kb 1 óra. Ezután rudakká sodorjuk olyan hosszúra, hogy körbeérjenek a kuglóformába és egymásba csavarjuk őket, majd belerakjuk a kuglóffformába. Megint 1 óráig kelesszük hogy a duplája legyen. 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, majd 15 perc múlva levesszük 180 fokra és még 20 percig sütjük. A kuglófot fejjel lefelé fordítjuk és a formába hagyjuk kihülni.


                                     Almás diós muffin

Hozzávalók:

1,75 bögre finomliszt, 0,75 teáskanál szódabikarbóna, 0,24teáskanál só, 0,25 tk.fahéj, 0,75 bögre cukor, 2 felvert tojás, 0,5 bögre olaj, 1 tk.vanília aroma, 0,5 bögre tört dió, 1,5 bögre reszelt alma.

Összekeverjük a lisztet, sütőport, fahéjat, cukrot. A tojást, alajat, a vanília aromát a lisztes keverék közepébe öntjük, hozzáadjuk az almát és a diót. A masszát a formák 3/4-ig kanalazzuk. 190 fokon 15-20 percig sütjük.


                                          Pávaszem

Hozzávalók:

Krém-1 tojás, 2 evőkanál finomliszt, 2 dcl tej, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 evőkanál kakaó

Tészta-7 tojás, 12 dkg kristálycukor, 4 dkg kakaó, 1 evőkanál finomliszt, 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna

A tojást összekeverjük a liszttel és a tejben sürüre főzzük majd kihütjük. A margarint a porcukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük és a hideg krémhez adjuk. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót, lisztet, szódabikarbónát és a tojások kemény habját. Sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük. Közepes lángon 16 perc alatt magsütjük. Vizes konyharuhára borítjuk. Rákenjük a kihült tésztára a krém felét, a tübbibe kakaót keverünk és a tetejére kenjük. Alulról és felülről is a közepe felé tekerjük. Mázt készítünk 15 dkg csokiból és 5 dkg margarinból és bevonjuk vele. Isteni finom sütemény.


                                           Túró rudi

Hozzávalók:

Tészta-20 dkg rétesliszt, 12 dkg vaj,1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál porcukor, 1 evőkanál kakó, 1 tojássárgája, 1/2 dcl tej

Krém-50 dkg túró, 4 tojás sárgája, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál dara, 1 vanília, 10 dkg mazsola, 1 citrom héja, 5 tojás fehérje

A tésztát kidolgozzuk. 2 őzgerinc formát kivajazunk és belenyomkodjuk a tésztát. Annyi tésztát hagyunk, hogy a 2 őzgerincet betudjuk takarni vele. A tojásfehérjéket habosra verjük. A túrót, 4 tojássárgáját, porcukrot, darát, vaníliát, mazsolát kikeverjük és hozzáadjuk a fehérje habot óvatosan. Megtöltjük  a tésztát és betakarjuk a maradék tésztával. Végén kisütjük.


                                          Török lepény

 Hozzávalók:1/2 kg liszt, fél vaj,  2 dcl tej, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 4 tojás sárgája, lejvár, Tetejére: 4 tojás fehérje, 25 dkg cukor

A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, majd a cukros tejben felfuttatott élesztőt összegyúrjuk vele, kinyújtjuk és tepsire rakjuk. Kelesszük fél órát, megszurkáljuk villával és félig megsütjük. Ha félig sült megkenjük lekvárral és a 4 tojásfehérje és cukor habjával. Visszarakjuk sütni.



                                           Szilvás gombóc

                
                        default.jpg

Hozzávalók:1 kg krumpli, 350 g finomliszt, 30g margarin, só, szilva , fahéj, 100 margarin, 100 g zsemelemorzsa, cukor.

A krumpliból ,lisztből, sóból és 30 g margarinból tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk 5 mm vastagra és 6x6 cm-es kockákra vágjuk. A közepébe fél szilvát rakunk szórunk rá fahéjat és cukrot majd gombócokat formálunk belőle. Forrásban lévő vízben kifőzzük, Miközben főnek vajon világosbarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. Ha a gombócok a víz tetején vannak készen vannak, kiszedjük és beleforgatjuk a zsemlemorzsába. Fahéjas cukorral megszórjuk és frissen kínáljuk. Igazán finom desszert de kínálhatjuk főételnek is.

Megjegyzés:  A tésztából mindig egy kicsit félre rakok és gombóc levesbe kis gombócokat formálok belőle kb.20 drb-ot. A gombócleves receptjét lásd. a levesek között.


                                        Somlói galuska

                        somloi_galuska


Hozzávalók: 100 g mazsola, 100 g dió, 5 dl tej, 1/2 rőd vanília, 6 lap vagy 10m g zselatin, 4 tojássárgája, 330 g porcukor, 4 g liszt, 200 g kristálycukor, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja, 1 sima, 1 diós, 1 csokoládés piskótalap, 50 g barack lekvár, 2 ecvőkanál kakaó, 150 g étcsokoládé, 4 dl tejszín

A piskótát úgy készítem, hogy 8 tojást lemérek és ahány deka annyi lisztet és cukrot adok hozzá. A tojások fehérjét kemény habbá verem.A sárgákat a cukorral felhabosítom majd apránként hozzáadagolom a lisztet és egy kis vizet (10 kanál) és vaníliás cukrot teszek bele, majd hozzákeverem óvatosan a tojás habot. 3 részre osztom majd egyiket hagyom simán, a 2.ba diót keverek, a 3.ba kakaót. Kissebb formátumú sütőpapírral kibélelt tepsin külön-külön megsütöm.

A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe. A vanília krémhez a tejet felforraljuk a vaníliával és 10 percig pihentetjük fedő alatt, a zselatint beáztatjuk hideg vízbe. A tojások sárgáját  80 g porcukorral habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet és hozzászürjük a tejet majd gőz fölött állandó keverés mellett besürítjük. A zselatint kinyomkodjuk majd mérsékelt tüzön felolvasztjuk és a még meleg krémhez adjuk és hagyjuk kihülni. A rumos öntethez a kristálycukrot, a reszelt citrom- és narancshéjat elkeverjük 2,5 dl vízzel és felforraljuk. Ha kihült belekeverünk 1 dl rumot. A mazsoláról leöntjük a vizet. A  tálcára rakott sima piskótalapot meglocsoljuk a rumos öntet 1/3 részével, megkenjük a krém felével, megszórjuk a mazsola és dió felével majd ráhelyezzük a csokoládés piskótalapot. A rétegezést ugyanígy folytatjuk majd rárakjuk a diós piskótát. Meglocsoljuk a maradék üntettel, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk kakaóval majd letakarjuk és hütőben hagyjuk állni éjszakára. Elkészítjük a csokoládé öntetet: 250 g cukrot, csokit és1,5 dl vizet összeolvasztunk gőz fölött és a végén belekeverjük a maradék rumot. Felverjük a tejszínt. Tálaláskor kanállal galuskákat szaggatunk a tésztából, meglocsoljuk csokoládé öntettel és a tetejére tejszínhabot halmozunk. Ünnepekre ajánlom, nagyon finom


                                       Gundel palacsinta


Hozzávalók: A palcsintához-150 g finomliszt, 3 tojás, 1 csipet só, 3 dl tej, 1/2 dl rum, 2 evőkanál olaj. A töltelékhez-50 g mazsola, 1 dl tej, 80 g cukor, 120 g darált dió, 1 kis őrölt fahéj, 1 narancs reszelt héja, 1/2 dl rum. A mártáshoz- 2 dl tejszín, 40 g cukor, 3 tojás sárgája, 1 kávéskanál keményítő, 3 dl tej, 1/2 rúd vanília, 100 g étcsokoládé

A palacsintához a lisztet, a tojásokat, és a sót összekeverjük, apránként hozzáadjuk a tejet és csomómentesre dolgozzuk. 1/2 órát pihentetjük. A töltelékhez a mazsolát forró vízben megmossuk majd leszürjük. A tejet felforraljuk a cukorral, hozzáadjuk a diót és  a fahéjat, a narancs reszelt héját és 1 percig főzzük, hagyjuk kihülni majd belekeverjük a mazsolát és 1/2 dl rumot. A palacsintatésztába belekeverjük a rumot, olajat majd 12 palacsintát sütünk belőle. Megkenjük őket töltelékkel majd háromszögre hajtjuk. A mártáshoz a tejszínt kemény habbá verjük, a cukrot habosra verjük a tojások sárgájával, keményítővel és 1 dl hideg tejjel. A maradék tejet felforraljuk a vaníliával, majd beletördeljók a csokoládét, felolvaszjuk. Folamatosan keverve a tojásos masszához öntjök de csak addig forrósítjuk amig basürüsödik. Lehúzzuk a tüzről és kíméletesen belekeverjük a habot. A forró palacsintára öntjük.


                                             Diós kiflik

Hozzávalók:

Tészta-300g finomliszt, 50 g porcukor, 250 g margarin, 100 g tejföl, 1 tojás, 1 teáskanál ecet, pici só

Töltelék-50 g mazsola, 2 kanál rum, 200 g darált dió, 100 g porcukor, 1 vaníliás cukor, 5 kanál forró tej

A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a feldarabolt margarint és tejfölt, amiben elkevertük a tojás sárgáját, ecetet, sót. Kidolgozzuk a tésztát majd zacskóba rakjuk és egész éjjelre a hütőbe rakjuk. A leforrézott mazsolát rumba áztatjuk.A diót összekeverjük a cukorral, vaníliáscukorral, mazsolával és a fennmaradt rummal. hozzáöntjük a tejet. A tésztát lisztes deszkán kinyújtjuk 3 mm vastagra és feldaraboljuk 12x7 cm-es téglalpokra. A hosszabikoldalának szélére rakunk a töltelékből összehajtjuk és kifliket formálunk belőle. Sütőpapíros tepsire rakjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe megsütjük.


                                   Diós töltött kosárkák


                         dios_kosarak.jpg

Hozzávalók:

250 g finom liszt, 70 g porckor, 150 g margarin, 1 kanál kakaó, 100 g dió, kis sütőpor, 1 tojás

Krém-4 tojás, 180 g kristálycukor, 1 vaníliás cukor, 200 g vaj

Az összes hozzávalóból tésztát gyúrunk. Vékony rétegben belenyomkodjuk a kosárka formába.  A formákat nem kell kikenni. Megsütjük 180 fokon és még melegen kivesszük a formából. A kihült kosárkákat megtöltjük habnyomózsák segítségéve a krémmel. A krémhez a tojást és a cukrot kikeverjük gőz fülütt amíg be nem sürüsödik. Ha kiéült puha vajjal kikeverjük. A tetejét csokoládéba mártjuk. Karácsonyi asztalra szoktuk készíteni.


                                  Reszelt túrós sütemény

Hozzávalók:

Tészta-400g finomliszt, 150 gporcukor, 250 g margarin, 1/2 csomag sütőpor, 1 tojássárgája, 1 van*íliáscukor, 3 kanál kakaó

Töltelék-700-900 g túró, 250 g porcukor, 1 csomag vaníliáscukor, 1 kanál keményítő, 3 tojássárgája, 4 tojás fehérje.

Az átszitált lisztet összekeverjük a sütőporral, cukorral, margarinnal, tojássárgájával és kidolgozzuk a tésztát, majd kétfelé osztjuk. 30 percre a hütőbe rakjuk.A kivajazott-lisztezett tepsire ráreszeljük a tészta felét hogy mindenhol lefedje a tepsit. Kikeverjök a túrót, cukrot, vanílíáscukrot, keményítőt, tojássárgát és óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. A második tésztát ráreszeljük és berakjuk 35-40 percre 180 fokos sütőbe.


                                          Madártej

Hozzávalók:

4 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 dl tej,2 dl víz, 3 vaníliás cukor, 1/2 cs. vaníliás pudingpor

A tojások fehérjét 2 ek cukorral kemény habbá verjük. A tejből 1 dl-t félre teszünk, a többit a vízzel, maradék cukorral, vaníliás cukorral felforraljuk. A tojáshabból galuskákar szaggatunk és a forró tej tetejére rakjuk, egyszerre keveset mert még megdagadnak.1 percig főzzük, majd szúrőkanállal kiszedjük. A tojások sárgáját, a maradék tejjel, pudingporral simára keverjük, majd habverővel erősen verve a forró tejbe önzjük és keverjük míg be nem sűrűsödik. Forralni már nem szabad mert a sárgája kicspódik. Visszarakjuk a galuskákat és hidegen tálaljuk.


                                           Máglyarakás

Hozzávalák:

15 dkg margarin, 2 fonott kalács vagy 6-8 kifli, 4 alma, 10 dkg dió, 1 kanál őrölt fahéj, 1 l tej, 4 tojás, 30 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 25 dkg sárgabaracklekvár

Az almákat meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk, megszórjuk fahéjjal és 5 dkg margarinon megpároljuk. A kalácsot v. kiflit felszeleteljük és egy  tálban szétterítjük. A tejet felforraljuk. A tojások sárgáját a többi margarinnal, fele porcukorral meg a vaníliás cukorral habosrs keverjük, a forró tejet ráöntjük. A kiflikre locsoljuk hogy mindenhol egyformán érje. Egy tűzálló tálat kivajazunk és zsemlemorzsával behintjük. A kifli felét belesimítjuk, almát egyenletesen ráterítjük, megszórjuk dióval majd a maradék kiflivel beborítjuk. A baracklekvárt kis vízzel elkeverjük és megkenjük vele a kiflik tetejét. Sötőben 180 fokon megsütjük 30 percig. Ezalatt a tojások fehérjét kemény habbá verjük, a végén apránként a maradék cukrot és lekvárt is belekeverjük. Beborítjuk vele a kifliket és visszarakjuk a sütőbe, 15 fokkal visszavesszük a sütőt és még 15 percig sütjük. Melegen tálaljuk.


                                        Kinder bueno

Hozzávalók:

Tészta-6 tojásfehérje, 6 evőkanál cukor,1 evőkanál olaj, 2 evőkanál darás liszt, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1/2 sütőpor.

Krém-1/2 l tej, 6 tojás sárgája, 25 dkg krtistálycukor, 1 vaníliás puding, 3 evőkanál darás liszt, csoki, 15 dkg vaj.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük és fokozatosan hozzáadjuk a többi hozzávalót, először a lisztet. sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük. 15 dkg darált mogyoróval meghintjük. A megsült meleg tésztát nutellával megkenjük. A krémhez összekeverjük a tejet, tojásssárgákat, kristálycukrot, pudingport, lisztet és megfőzzük. Még melegen kettéosztjuk és az egyikbe olvasztott csokit, a másikba vajat keverünk. A kihűlt tésztára rákenjük a sárga krémet majd tejben áztatott kekszet teszünk rá és rákenjük a barna krémet.


                                         Kókusz szelet

Hozzávalók:

Tészta-20 dkg cukor, 1 tojás, 1 sütőpor, 2 nagy kanál méz, 3 dkg vaj

Máz-20 dkg cukor, 20 dkg margarin, 3 dkg kakaó, 1/2 dl tej, 1/2 dl rum.

A tésztát kikeverjük és a mázhoz valókat egybe olvasztjuk. Ha kész a mázba forgatjuk a tésztát és kókuszba hempergetjük.


                                        Elefánt könny

Hozzávalók:

Tészta-18 dkg porcukor, 7 tojás, 14 dkg liszt

Krém-8 dkg porcukor, kis rum, kakaó.

A tésztához a tojások sárgájából és a cukorból habot verünk és apránként hozzákeverjük a lisztet. A fehérjékből kemény habot verünk és óvatosan a tésztához adjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk és megsütjük. A krémet kikeverjük éa rákenjük a piskótára, a közepébe  banánokat fektetünk, feltekerjük vagy félbe hajtjuk.


                                    Habkók (habfelfújt)

Ezt az édességet nagymamám köszítette mindig nekünk és nagyon szerettük. Egy pudingforma nevezetű különleges edény szükséges hozzá amit tőle örököltem, kerestem azóta üzletben nem találtam ilyet, de ha körül néztek lehet hogy tudtok venni, nem tudom. Szóval a forma megvolt már csak a recept hiányzott amit azt hittem, hogy a mama magával vitte a sírba, de véletlenül mikor költöztünk találtam egy szakadt receptes könyvet és átolvastam hátha megtalálom benne és szerencsém volt, nagyon örültem. Ez az én örökségem a mamától. nagyon finom, a gyerekek nagyon szeretik és az apu is.

Hozzávalók:

6 tojásfehérje, 18 dkg cukor, 2 kanál baracklekvár, 1/2 l tej, 2 tojássárgája, 5 dkg cukor, 1 kávéskanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg vaj, 2 dkg kakaópor

A felfújthoz a fehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot és lekvárt apránként. Kizsírozott kilisztezett pudingformába öntjük és gözbe 20 percig főzzük.

A csokoládémártáshoz a tojássárgákat 1 dl tejjel, 5 dkg cukorral, liszttel  és kakaóporral elkeverjük. A tejet a vaníliával felforraljuk és fozzón a tojásokra öntjük. A tűzre tesszük és folytonos keverés mellett addig főzzük míg sűrű nem lesz. Forrni nem szabad mert összecsomósodik benne a tojás. A tűzről levéve belekeverjük forrón a vajat.


                              Gőzölt gombóc csoki öntettel

Hozzávalók:

Kovász: 1 kiskanál féldaraliszt, 1 kiskanál cukor, 30 g élesztő, 100 ml langyos tej

Tészta:

400 g féldaraliszt, 20 g porcukor, csipet só, 1 tojás, 50 ml tej, 50 ml olaj, 200 g eperlekvár v. bármilyen lekvár

Öntet:

100 g vaj, 3 kanál kakaó, 10dkg porcukor, 1 kis víz

A kovászhoz a langyos tejet, cukrot, lisztet és élesztőt összekeverjük és langyos helyen megkelesztjük.A tésztához a lisztet összekeverjük a cukorral és sóval., Hozzáadjuk a kovászt. A tojást összekeverjük a tejjel és olajjal, majd a lisztbe öntjük. Kidolgozzuk a tésztát és meleg helyern megkelesszük. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk. Lisztezett deszkán kinyójtjuk 1 cm-re. pohárral kiszúrjuk. Közepébe lekvárt rakunk és egy másik tésztával betakarjuk és jól összeillesztjük. Egy kicsivel kissebb pohárral még egyszer átszúrjuk, hogy jól összeragadjon a két tészta. Kicsit még kelesztjük. Egy nagy edényre konyharuhát kötözünk és egy kis vízzel megtöltjük. ha forr a víz rárakjuk a buktikat és 10 percig gőzöljük. Fogpiszkálóval leellenőrizzük, hogy megfőtt-e. Elköszítjük az öntetek: A vajat, kakaót, cukrot és kis vizet gőz fölött felolvasztjuk és meglocsoljuk vele a gombócokat.


                                    Dörmi kismackó

Hozzávalók:

2 pohár féldaraliszt, 1 pohár teljeskiörlésű liszt, 3/4 csomag sütőpor, fél pohár kristálycukor, 2-3 kanál méz, 500 ml tej, 250 ml olaj, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 kanál cukrozott kakaópor, 2 tojás

A liszteket összekeverjük a sütőporral, cukorral. Hozzáadjuk a mézet, tejet, olajat és pudingport. Kikeverjük a tésztát. A tészta 1/4 részébe cukrozott kakaóport keverünk. Maciformás maffinsütőt kivajazunk és belekanalazzuk először a kakaós tésztát, majd a fehéret. 200 fokon sütjük 15 percig. A poharak 250 ml-ek.


                                       Az igazi krémes

Ez a recept Wise lady receptje alapján készült az én ízlésem szerint átköltve, természetesen Wise lady engedéjével tettem közzé. Ezen a linken tekinthető meg az eredeti recept.

Anya főztje

                        kremes.jpg

Hozzávalók:

2 csomag leveles tészta, 5 dl tej, 5 tojás, 160 g cukor, 60 g liszt, 6 dl tejszín, vaníliás cukor, 10 g zselatin

Kiolvasztjuk a leveles tésztát és kinyújtjuk. Egy tepsi hátlapjára fektetjük és 200 fokon kisütjük. A másik lappt bevagdossuk akkora négyzetekre amekkora krémeseket szeretnénk, de nem teljesen felvágni, hogy azért maradjon egyben a lap. Ezt is kisütjük, majd ha kész teljesen felvágjuk. Keretet készíthetünk a tészta köré alufóliából, hogy a krém ne fojjon majd ki ha ráönzjük. Elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját felverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A zselatint beáztatjuk 10 percre vízbe, majd leszűrjűk és hozzáadjuk a keverékhez. Hozzáadjuk a lisztet és tejet, majd lassú tűzön főzzük míg be nem sűrűsödik. Ha kész kicsit lehűtjük de nem teljesen és óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. Még melegen a tésztára öntjük és berakjuk a hűtöbe, dermedésig hűtjük. A végén megszórjuk porcukorral.


                                        Kókuszgolyók

                         kokuszgolyok.jpg

Hozzávalók:

300g cukor, 1,5dcl víz, vaniliás cukor, 250g kókusz,60g vaj,  2 kanál kakaó, 1 csomag piskóta

Főzünk egy szirupot a vízből és cukorból, hagyjuk kihűlni. A piskótát összetörjük és mindent egy tálba rakunk, mahd összegyúrjuk. Kicsit hagyjuk pihenni, majd golyókat formálunk belőle. Aki szereti egy-egy szem meggyet rakhat a közepébe, majd kókuszba forgatjuk.


                          Diós vagy mákos pompos (guba)

Hozzávalók:

5-6 kifli, 1/2 l tej, 20 dkg mák vagy dió, 3 tojássárgája, 4-5 kanál cukor, zsemlemorzsa, vaj

A kifliket felszeleteljük. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a meleg tejjel összekeverjük. Egy szitán keresztül meglocsoljuk a kiflikarikákat a tejjel. Kivajazott kizsemlemorzsázott hőállótálba rakunk egy réteg tejes kiflit, megszórjuk dióval. Ezt addig rétegezzük amíg vannak hozzávalók. Elömelegjktett sütőben megsütjük.


                                     Karácsonyi grillázs

Hozzávalók:


200 g sütőzsír (Cera), 50 g margarin, 1 cukrozott sűrített tej, 250 g kristálycukor, 300 g durvára aprított dió, 1 csomag tortalap (ostya)

A cukrot egy teflon serpenyőben megkaramelizáljuk. Ha elolvadt hozzáadjuk a sütőzsírt és margarint. Ha ez is elolvadt hozzáadjuk a sűrített tejet. Mérsékelt tűzön addig kevergetjük míg minden össze nem áll. A végén belerakjuk a diót. Még melegen megtöltjük a tortalapolkat, k.b. 5 cm vastagon megkenjük és egy másikkal betakarjuk. A tetejét egy vízzel teli edénnyel lenyomatjuk amíg ki nem hűl. Ha kész felszeleteljük.


                                        Vanílás kiflik

Hozzávalók:

250 g simaliszt, 200 g margarin, 100 g darált dió,70 g porcukor, porcukor és vaníliás cukor keverve a kiflik beforgatására

A hozzávalókat összegyúrjuk és berakjuk 2 órára a hűtőbe. Kifliket formálunk belőle. Sütőpapíros tepsire rakjuk és középmeleg sütőben kisütjük. Még melegen beforgatjuk a cukorba.


                                      Gesztenyés kiflik

Hozzávalók:

25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 30 dkg gesztenyepüré, 30 dkg féldaraliszt, 3 tojássárgája, 1 vanilíás cukor, csokoládéöntet

A margarint kikeverjük a cukorral és vaníliás cukorrak, majd egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját. Fokozatosan hozzáadjuk a gesztenyepürét és lisztet. Kifliket formálunk és sütőpapíros tepsin 180 fokon megsütjük. A végeit csokiba mártjuk.


                                                 Diók

Hozzávalók:

Tészta: 15 dkg darált dió, 60 dkg féldaraliszt, 30 dkg margarin, 1-2 tojás, 20 dkg kristálycukor, 2 kanál kakaó. Töltelék: 4 tojás, 20 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 25 dkg margarin.

A tésztához való hozzávalókat összegyúrjuk és pihentetjük 1 órát a hűtőben. A kivajazott, kilisztezett dióformába belenyomkodjuk és kisütjük. Még melegen kiborítjuk a formákból. A cukrot, vaníliás cukrot és tojást kikeverjük és gőz fölött sűrűre főzzük. A puha margarinhoz apránként hozzákeverjük. A diókat megtöltjük égy hogy kettőt összeragasztunk.


                               Pillecukor-Marchmallow

   Én ezt az édességet gyakran készítem mert ez az alapanyaga a házi fondantomnak, amivel a tortáimat bevonom. Később majd azt is leírom, hogy ezt hogyan készítem.

   Ha az eredeti receptet szeretnéd megtekinteni kattints erre a linkre és már olvashatod is PillecukorRita konyhája

Hozzávalók: 8 g zselatin, 3 ek víz, 15 dkg cukor, 1 púpos ek kukoricaszirup vagy méz, 50 ml víz, csipet só

A zselatint beáztatjuk 3 evőkanál vízbe és összekeverük. A vízben feltesszük forralni a cukrot és vizet. Ha forr levesszük alacsony fokozatra és még pár percig főzzük, átlátszó sűrű szirupot kapunk. Pár kanállal hozzákeverünk a zselatinhoz és elkeverjük. Ha színeset vagy más ízűt szeretnénk most keverhetünk bele ételfestéket, vagy aromát. Ha elkevertük adjuk hozzá az egész szirupot és közepes fokozaton felverjük 6 percig. Ha buborékos Maximum fokozaton sűrű nyúlós állagúvá verjük. Ha kész egy jénai tál alját kibélelünk olajos sütőpapírral. Beleöntjük a masszát és a tetejét ias beborítjuk olajos sütőpapírral. Betesszük dermedésig a hűtőbe. Ollóval vagy kiszúróval lehet szeletelni belőle.


                                  Pudingos kalács

Hozzávalók:

tészta:900 g simaliszt, 100 g porcukor, 1 élesztő, 400 ml tej, 5 kanál olaj, 1 vaníliás cukor, 1 sütőpor, csipet só, 2 tojás

töltelék:

500 ml tej, 2 kakaós puding, 4 kanál kakaó, 250 g kristálycukor, 250 g margarin

Az élesztőt felfuttatjuk egy pici langyos tejben egy kiskanál cukorral. A lisztet összekeverjük a sütőporral. Ha felfutott az élesztő hozzáadjuk a liszthez és a többi hozzávalót is. Kidolgozzuk a tésztát és hagyjuk megkelni. Közben megfőzzük a pudingot a tejből, cukorból és pudingból. kihűtjük és hozzákeverjük fokozatosan a puha margarinhoz. A végén hozzákeverjük a kakaót. A tésztát 6 felé osztjuk és mindegyiket kinyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel. Felcsavarjuk mint a piskótát. 3 tekercset összefonunk és így fogunk kapni 2 fonott kalácsot. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk. hagyjuk megkelni , majd megkenjük olajjal és 19 fokon megsütjük.


                                  Epres- csokis álom

Hozzávalók:

250 g féldara liszt, 1 evőkanál kakaó, 1 sütőpor, 230 g cukor, 1 vaníliás cukor, 2 tojás, 120 ml tej, 120 ml olaj, 2 kanál eperdzsem, 410 g-os eperkompót, 250 ml tejszín, 1 csomag kakaós hidegen készíthető pudingpor (Olé, Aranka), 1 csomag tejszínhab-fix.

 A tésztához összekeverjük a lisztet, kakaót, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot, olajat és tojásokat. Kivajazott, kilisztezett 26 cm-es tortaformába öntjük.180fokos sütőben kisütjük 25 perc alatt. Hagyjuk kihúlni a formában. Megkenjük dzsemmel. A krémhez összeöntjük a tejszínt a kompóttal lével együtt, hozzáadjuk a pudingport és hab-fixet és kikeverjük habverővel. addig míg sőrő krém nem lesz belőle. A tészta tetejére öntjük és hűtőben kihűtjük.


                                            


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 102
Heti: 290
Havi: 1 528
Össz.: 584 535

Látogatottság növelés
Oldal: Desszertek,sütemények
Receptpalota - © 2008 - 2024 - receptpalota.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »