Receptpalota

Finom receptek gyűjteménye. Grillázstorta és formatorta sütés

                                 Görög étel receptek

1. Gyros

2. Tzaziki

3. Görög saláta

                           4. Görög limeal töltött csirkemell                                              

5. Frappé

6. Muszaka

                                                  Gyros

                          giros.jpg

Hozzávalók:

A húshoz: 60 dkg színhús, gyros füszerkeverék (receptjét itt találod), 2-3 evőkanál olaj, só

Pitához: 40 dkg liszt, 20 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 2 dl langyos víz

A salátához: 1 nagy paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 fej lilahagyma, retek

A mártáshoz: 2 dl joghurt, görög saláta füszerkeverék, chillikeverék

A húst csíkokra vágom, sózom, borsozom és megszórom gyros füszerrel. Egy kicsit hagyjuk állni és serpenyőben megpiritjuk.

A pitához az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben és összegyúrjuk a liszttel a cukorral és a sóval. 30 percet hagyjuk kelni. Átgyúrjuk majyd 4 részre osztjuk és 20 cm korongokat nyujtunk belőle. Kilisztezett tepsire rakjuk és 20 percig kelesszük. 220 fokos sütőbe 20-25 percig sütjük.

A salátához a hozzávalókat feleprítjuk. A mártáshoz a joghurtot összekeverjük a saláta füszerkeverékkel.


                                              Tzaziki

Hozzávalók:

180 ml joghurt vagy tejföl, 100 g salátauborka, 1 fokhagyma gerezd, 1/2 kanál citromlé, 1/2 kanál apróra vágott kapor, só, bors

Az uborkát meghámozzuk és lereszeljük. Összekeverjük a joghurttal, fokhagymával, citromlével, kaporral és sózzuk, borsozzuk. Hütőben 1-2 órát hagyjuk állni. Pitával vagy húsok mellé fogyaszthatjuk.


                                         Görög saláta

Hozzávalók:

1 salátauborka, 4 paradicsom, 2 lilahagyma, salátalevelek, 100 g fekete oliva, 8 halfilé. 2 kanál finom liszt, 2 kanál vaj, 3 kanál borecet, 6 kanál oliva olaj, 2 kanál apróra vágott petrezselyem, só, bors

A salátát nagyobb darabokra vágjuk és ey tálba rakjuk. Az uborkát nagyobb darabokra vágjuk, a paradicsomot negyedekre vágjuk, a hagymát karikákra. Mindent összekeverünk. Az öntethez az ecetet, olakat, sót, borsot kikeverjük, ráöntjük a salátára és megszórjuk petrezselyemmel. A halfiléket sózzuk, borsozzuk és beforgatjuk lisztbe, forró olajba kisütjük. A salátát tányérra rakjuk és a tetejére rakjuk a halat. Könnyü akár vacsorára is fogyasztható.


                             Görög limeal töltött csirkemell

Hozzávalók:

1/2 kg krumpli, 2 csirkemell, 3 nagy kanál tejföl, 1 lime, 2 gerezd fokhagyma, 8 vékony szelet bacon, petrezslyemzöld, bazsalikom, rozmaring, olívaolaj, só, bors

A lime héját lereszeljük, a fűszereket felaprítjuk (ízlés szerinti mennyiséget), a fokhagymát átnyomjuk. Mindent belekeverünk a tejfölbe, sózzuk, borsozzuk. A húson vágunk nyílást és sózzuk, borsozzuk. A fűszeres tejföllel megtöltjük és a nyílást fokvájóval megtűzzük, majd baconbe betekerjük. A krumplikat felszeleteljük meglocsoljuk olivaolajjal, megsózzuk és tepsire rakjuk. A limeot felszeleteljük és a hússal együtt a krumplira rakjuk. alufóliával letakarjuk és sütőbe rakjuk. A végén levesszük az alobalt és még addig visszarakjuk míg meg nem pirul.


                                              Frappé

Hozzávalók:

2 teáskanál instant kávé, 1 teáskanál kristálycukor, víz, 1 dcl tej, jég, vanília fagylalt

A kávét, cukrot és 1 dl vizet mixerrel felhabosítjuk. Addig keverjük amíg kemény hab nem lesz belőle. Ha kész még egy kis vizet adunk hozzá és 1 dcl tejet. 3-4 drb jeget dobunk bele és tehetünk bele egy kis vanília fagylaltot.


                                             Muszaka

Hozzávalók:

pár szem krumpli, 1 padlizsán, 1/2 kg marhahús, 250 g paradicsom, 200 g keménysajt, só, bors, 1 kanál gyrosfűszer, 2 tojás, 1 hagyma, 2,5 dcl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, olívaolaj

A hagymát megpirítjuk és rádobjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Fűszerezzük gyrosfűszerrel és rányomjuk a fokhagymát. 20 percig pároljuk. A krumplit egészben félpuhára főzzük és felszeleteljük. A padlizsánt sós borsos lisztbe megforgatjuk és midkét felét megpirítjuk. Egy tűzálló tál aljára rakjuk a felszeletelt krumplit, padlizsán szeleteket, rakunk rá a húsból és megszórjuk sajttal. Ezt a műveletet megismételjük úgy hogy a tetején legyen egy réteg padlizsán megszórva sajttal. A tejfölben elkeverjük a tojásokat és fűszerezzük gyrosfűszerrel. Ráöntjük az ételre. K.b. 30 percig sütjük alufólia alatt majd levesszük a fóliát és megpirítjuk a tetejét.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 32
Heti: 144
Havi: 1 122
Össz.: 584 129

Látogatottság növelés
Oldal: Görög ételek
Receptpalota - © 2008 - 2024 - receptpalota.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »