Pogácsa, sós, lángos receptek
1. Sós csiga
2. Töpörtyűs pogácsa
3. Hűtős lángos
4. Pizzás kiflik
5. Fokhagymás pogácsa
6. Hajtogatott krumplis pogácsa
7. Brindzás pogácsa ( Juhtúrós)
8. Sonkával töltött pirog
9. Sajtos-hagymás batyu
10. Virsli leveles tésztában
11. Szalonnás-hagymás kalácsocskák
12. Mákos pogácsa
13. Fűszeres tekercsek
14. Töltött kiflik
15. Darálthússal töltött pirog
16. Mexikói párnácskák
17. Sonkás rudacskák
18. Camembertes-áfonyás pirog
Sós csiga
Hozzávalók:
50g darás liszt, 4 dkg élesztő, 1 vaj, 1 tejföl, 2 tojás, 20dkg reszelt sajt, só
Az egészet összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük. 7-8 részre osztjuk kinyújtjuk és 12 részre vágjuk. A tésztát csiga alakúra feltekerjük, tojással megkenjük és sajttal megszórjuk. Előmelegitett sütőbe kisütjük.
Töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók:
50dkg liszt, 1 sütőpor, 2 tojás sárgája, 2 ek rum, csipet só, bors, tejföl, 25 dkg töpörtyű, olvasztott zsir
Könnyü tésztát gyúrunk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, olvasztott zsirral megkenjök, a töpörtyü 1/4 részét rákenjük, összehajtjuk és 4x megismételjük az előbbi folyamatot közben 1/2 orát mindig pihentetjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, kivajazott kiliztezett tepsire rakjuk, megkenjük tojással, előmelegitett sütőbe megsütjük.
Hütős lángos
Hozzávalók:
4dcl tej, 1,5 élesztő (nem instant), kávéskanál cukor, 1 tojás, 1 tejföl, 1 teáskanál só, fél-fél kg sima és darás liszt
A langyos tejbe belekeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.Majd minden hozzávalót összekeverünk jól kidolgozzuk a tésztát, majd hagyjuk megkelni. Egy zacskót kiolajozunk és belerakjukj a tésztát,hütőbe kelesztjük tovább. 1 hétig is eláll a hütőben és mindig elég annyit sütni amennyit megeszünk.
Fokhagymalé készitése
3-4 gerezd fokhagymát fokhagmanyomón áttörünk és 1/2 1 dl meleg vizbe tesszük és sózzuk. Legjobb ha áll 4-5 órát akár 1 napot is.
Pizzás kiflik
Hozzávalók:
600g sima liszt, 300 ml tej, 50 g élesztő, 1 mokkás kanál cukor, 150 ml olaj, 1/2 kiskanál vegeta, 1 kiskanál oregánó,
Töltelék: 100 ml kecsup, pizza füszer, fokhagyma, vegeta, 150 g kemény sajt, 200 g sonka, 200 g szalonna, 200 g lapka sajt, 1 tojás, szezámmag
langyostejbe belekeverjük a cukrot, élesztőt és felfuttatjuk, összedulgozzuk a lisztel, olajjal, vegetával, oregánóval, pizzafüszerrel és jól kidolgozzuk, hagyjuk kelni. 5 egyforma darabra osztjuk és külön kis cipokra formázzuk. Kinyújtjuk és mindegyiket 8 egyforma háromszögre vágjuk. A kecsapba keverünk oregánót, fokhagymát, vegetát. Megkenjük mindegyiket a kecsappal rakunk rá lapkasajtot, szalonnát,sonkát. A háromszögeket szélesebb felénél fogva feltekerjük és kilisztezett tepsire rakjuk, megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, szezámmaggal. 185 fokon megsütjük. Mi nagyon szeretjük főleg szilveszterkor készitem.
Fokhagymás pogácsa
Hozzávalók:
Tészta-70dkg rétesliszt, 2 kanál só, 1 dcl olaj, 1/2 liter tej, 3 kiskanál cukor, 4 dkg élesztő.
Krém-1 drb margarin, 1 kiskanál só, 2 tojás sárgája, 1 fej fokhagyma.
A tejbe belekeverjük a cukrot felfuttatjuk benne az élesztőt. Ha kész júl kidolgozzuk a többi összetevővel együtt és hagyjuk megkelni. Közben a vajat, tojássárgáját és az áttört fokhagymát jól összekeverjük. A tészta ha megkelt kétfelé vágjuk és cipót formálunk belőle, majd kinyújtjuk. Rákenjük a fele krémet és feltekerjük. A rudakat felvágjuk srégen kis háromszögekere tehát v alakban. Sajnos nem tudom jól elmagyarázni, remélem meg lehet érteni. Tepsit nem kell kikenni, rárakjuk a pogácsákat , megkenjük a felmaradt tojássárgájával és megszórjuk szezámmaggal. Fél órát még a tepsin kelesszük. 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Nagyon finom ajánlom mindenkinek.
Hajtogatott krumplis pogácsa
Hozzávalók:
250 g krumpli, 250 g sima liszt, 250 g margarin, 30 g élesztő, 2 tojás sárgája, 1 kávés kanál só, 1 dl tejföl
A krumlplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük és hagyjuk kihülni. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel, hozzáadjuk a tojás sárgáját, krumplit,sót és a tejfölt. Jól gyúrható félkemény tészta legyen. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarva fél órát kelesszük. Lisztezett deszkán négyszögletesre nyújtjuk, harmadolással alulról fölfelé majd felülről lefelé egymásra hajtjuk, aztám bal oldali harmadát a tetejére, a jobb oldalit pedig a tészta alá hajtjuk. A hajtogatást 3 alkalommal fél órás időközönként megismételjük. Lisztezett deszkán 3 cm vastagra nyújtjuk, atetejét bekockázzuk késsel, 6-8 cm átmérőjü pogácsszaggatóval kiszaggatjuk. Kikent-lisztezett tepsire rakjuk és megkenjük tojás sárgájával. 200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Frissen az igazi.
Brindzás pogácsa
(Juhtúrós pogácsa)
Hozzávalók:
30 g élesztő, 50 ml tej, 250 g margarin, 500 g finomliszt, 250 g brindza, 2 tojássárgája, 200 ml tejföl, 0,5 mokkáskanál só
A langyos tejbe felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a margarinnal és brindzával.Hozzáadjuk az élesztős tejet, tojássárgákat, tejfölt, sót és kidolgozzuk a tésztát, 1 órát kelesszük. Kilisztezett deszkán 3 centisre nyújtjuk. Kiszúrjuk pogácsaszaggatóval és a sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, megkenjük a tojások fehérjével. 15 percig kelesszük mjd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Finom sörkorcsolya.
Sonkával töltött pirog
Hozzávalók:
500 g leveles tészta, 1 tojás a tetejére, sezámmag,lenmag,mák, chilli, köménymag, liszt, 1 hagyma, 1 kanál olaj, 1 kis konzerv gomba, 200 g sonkás felvágott vagy kolbász, csipet chilli, 4 tojás, só, bors
Az olajon megpirítjuka hagymát és hozzáadjuk a felaprított gombát. Kicsit megsózzuk és pároljuk 10 percig. Hozzá keverjük a felaprított sonkás felvágottat, ízesítjük sóval, borssal, chillivel. 10 perc után hozzá adjuk a tojásokat és 2 percig kevergetjük és hagyjuk kihülni. A tésztát kinyújtjuk lisztezett deszkán és 3-4 mm köröket szaggatunk pirog formával. A köröket a töltelékkel megtöltjük és a forma segítségével összecsukjuk. Sütőpapíros tepsire rakju és a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk mákkal, sezámmaggal, köménymaggal vagy lenmaggal. 200 fokos sütőbe kisütjük.
Sajtos-hagymás batyu
Hozzávalók:
450 g leveles tészta, 5 lila hagyma, 20 dkg húsos füstölt szalonna, 150 g tejföl, 2 tojássárgája, 1 evőkanál kakukkfü, 20 dkg kecske sajt, 1 evőkanál tej, só, fehér bors, liszt
A hagymát felkarikázzuk. Az apróra vágott szalonnát üvegesre pirítjuk, majd kivesszük. Zsírját a tejföllel és 1 tojássárgájával összekeverjük és ízesítjük kakukkfüvel, sóval, borssal. A tésztát 30x60 cm-re nyújtjuk és 8 drb 15x15 cm-es lapokra osztjuk.A sarkokat középre hajtjuk és kissé lenyomjuk. A batyukat sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk. A közepére halmozzuk a tejfölös keveréket, szalonnát, hagymát, sajtot. A széleket a maradék tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük. 200 fokra előmelegített sütőbe kisütjük 15-20 perc alatt.
Virsli leveles tésztában
Hozzávalók:
2 lap mirelit leveles tészta, 4 szelet gouda sajt, 4 szelet bacon, 4 virsli, 1,5 dl kecsap, 1 ek magos mustár, citromlé, 2 dl remuládmártás, 5 dkg pirított hagyma, só, bors
A mirelitlapokat hosszában félbe vágjuk. Mindegyik tésztacsíkra egy-egy szelet bacont, sajtot, virslit fektetünk. Ferdén feltekerjük majd sütőpapíros tepsire rakjuk, 200 fokos sütőben megsütjük. A kecsapot a mustárral kikeverjük, sóval, borssal, citromlével ízesítjük. A remuládmártás receptje a mártások részben található. A pirított hagymát és a mártásokat tálkákban kínáljuk.
Szalonnás-hagymás kalácsocskák
Hozzávalók:
200 g simaliszt, 200 g féldaraliszt, 30 g élesztő, 1 teáskanál cukor, 100 ml olaj, 100 ml tej, 150 ml víz, 1 tojás, só, 250 g hagyma, 200 g szalonna, egészkömény, 1 kanál olaj
1 kanál lisztből, cukorból, langyos tejből és élesztőből kovászt készítünk. Egy edénybe összekeverjük a kétféle lisztet, kovászt, sót, olajat, tojást és langyos vizet.Jól kidolgozzuk a tésztát és langyos helyen megkelesszük. A töltelékhez olajon megpirítjuk a kis kockákra vágott hagymát, szalonnát és megszórjuk köménymaggal. A megkelt tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagra és kb 7 cm-es köröket szaggatunk belőle. Sütőpapíros tepsire rakjuk és a közepébe kis bemélyedéseket csinálunk, belehelmozzuk a tölteléket. A széleket tojással megkenjük. 200 fokra elömelegített sütőben 15 percig sütjük.
Mákos pogácsa
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 1 1/2 margarin, 1 élesztő feloldva fél kis tejbe, 1 tejföl, 4 kiskanál só, 2 kiskanál mák, 15 dkg reszelt sajt.
A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk majd hozzáadjuk a többi hozzávalót a sajton kívül és összegyürjuk. Kinyójtjuk és megszórjuk a reszelt sajttal. Összehajtogatjuk, majd pihentetjük egy kicsit és kinyójtjuk. Mégegyszer megismételjük a hajtogatást és kinyújtjuk, kis szaggatóval kiszórjuk. Sütűpapíros tepsire rakjuk, megkenjük tojássárgájával és megszórhatjuk szezámmaggal, mákkal, lenmaggal. 180 fokos sütöben megsütjük.
Fűszeres tekercsek
Hozzávalók:
1 kg simaliszt, 0,5 l tej, 1 élesztő, 2dcl olaj, só, 1 kávéskanál cukor 3 kanál vaj, 2 kanál pirospaprika, 2 kanál oregánó, 2 kanál grillfűszer, 2 kanál vegeta, 2 tojássárgája
Egy kis langyos tejben elkeverjük a cukrot és ebben felfuttatjuk az élesztőt, majd beleöntjük a lisztbe. Hozzáadjuk a sót, a többi tejet, olajat. Kidolgozzuk a tésztát és hagyjuk megkelni. 4 részre osztjuk és kinyújtjuk. Megkenjük mind a négyet a fűszeres vajjal. Ha szeretnénk rakhatunk rá szalámit, sonkát, sajtok. Feltekerjük és felszeleteljük. Kivajazott, kilisztezett tepsire rakjuk, megkenjük tojással és megszórhatjuk szezámmaggal, lenmaggal, mákkal, sajttal. Előmelegített sütőben megsütjük.
Töltött kiflik
Hozzávalók:
2 leveles tészta, 15 szelet száraz szalámi, olivabogyó, 5 kanál reszelt sajt, tojás, bazslikom
Mind a két tésztát 3 felé osztjuk. Kinyújtjuk 15x40 cm-re. 10 háromszögre vágjuk mindet.A közepébe rakunk szalámit, 1/2 olivabogyót, megszórjuk reszelt sajttal és a szélesebb felétől kezdve feltekerjük.Hideg vízzel leöblített tepsire pakoljuk, megkenjük tojással és 15 percig 180 fokon sütjük. Bazsalikommal díszítjük.
Darált hússal töltött pirog
Hozzávalók:
350 g leveles tészta, 1 tojássárgája, 100 g füstölt sajt, 1 tojás, 250 g darálthús, só, bors, szójaszósz, daráltpaprika, worcesterszósz, 2 gerezd fokhagyma, 2 főtt tojás
A darálthúst sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, adunk hozzá szójaszószt, worcesterszósz. Hozzáadjuk a tojássárgáját, fokhagymát és összekeverjük. Hideg helyen 30 percig hagyjuk állni, majd kicsit megpirítjuk. Lisztes deszkán kinyújtjuk a tésztát. Pirogvágóval köröket vágunk és a közepébe rakjuk a húst és a felszeletelt keménytojást. A pirogvágóval összenyomjuk. Megkenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal. 7 percig sütjük és utána megszórjuk sajttal és még egy kicsit sütjük.
Mexikói párnácskák
Leveles tészta, darálthús, hagyma, fokhagyma, konzervkukorica, csípős kecsap, reszelt sajt
A hagymát megpirítjuk és rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát. Ha a hús megsült hozzáadjuk a kukoricát és kecsapot. Hagyjuk kihűlni. A tésztát kinyújtjuk és pirogvágóval köröket vágunk belőle, majd megtőltjük a hússal és pirogvágóval összenyomjuk. Megkenjük tojással és megszórjuk a sajttal. Sütőpapíros tepsire rakjuk és megsütjük.
Sonkás rudacskák
Hozzávalók:
450g leveles tészta, 150 g finomra vágott sonka, 1 kanál aprított rozmaring, szezámmag, lenmag
A tésztát 3 mm-re nyújtjuk és 2 részre osztjuk. Az egyiket megszórjuk a sonkával és rozmaringgal. Rárakjuk a másik tésztát és az oldalakat összenyomkodjuk. Derelyevágóval vékony rudcskákat vágunk, k.b. 1,5 cm széleseket. Sütőpapíros tepsire rakjuk és megkenjük tojással. A végén megszórjuk szezámmaggal és lenmaggal. c10 percig 220 fokon sütjük.
Camembertes-áfonyás pirog
Hozzávalók:
leveles tészta, camembert, aszalt áfonya vagy áfonyalekvár, szezámmag, tojás
A levelestésztát 3 mm-re nyújtjuk, pirogformával köröket vágunk. Mindegyik közepébe rakunk áfonyát és egy darab sajtot. Ha kész pirogformával összenyomjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk, megkenjük tojással és megszórjuk a szezámmaggal.