Receptpalota

Finom receptek gyűjteménye. Grillázstorta és formatorta sütés

                  Pogácsa, sós, lángos receptek


 1. Sós csiga

 2. Töpörtyűs pogácsa

 3. Hűtős lángos

 4. Pizzás kiflik

 5. Fokhagymás pogácsa

 6. Hajtogatott krumplis pogácsa

 7. Brindzás pogácsa ( Juhtúrós)

 8. Sonkával töltött pirog

 9. Sajtos-hagymás batyu

10. Virsli leveles tésztában

11. Szalonnás-hagymás kalácsocskák

12. Mákos pogácsa

13. Fűszeres tekercsek

14. Töltött kiflik

15. Darálthússal töltött pirog

16. Mexikói párnácskák

17. Sonkás rudacskák

18. Camembertes-áfonyás pirog    


                                           Sós csiga

Hozzávalók:

50g darás liszt, 4 dkg élesztő, 1 vaj, 1 tejföl, 2 tojás, 20dkg reszelt sajt, só

Az egészet összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük. 7-8 részre osztjuk kinyújtjuk és 12 részre vágjuk. A tésztát csiga alakúra feltekerjük, tojással megkenjük és sajttal megszórjuk. Előmelegitett sütőbe kisütjük.


                                    Töpörtyűs pogácsa

Hozzávalók:

50dkg liszt, 1 sütőpor, 2 tojás sárgája, 2 ek rum, csipet só, bors, tejföl, 25 dkg töpörtyű, olvasztott zsir

Könnyü tésztát gyúrunk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, olvasztott zsirral megkenjök, a töpörtyü 1/4 részét rákenjük, összehajtjuk és 4x megismételjük az előbbi folyamatot közben 1/2 orát mindig pihentetjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, kivajazott kiliztezett tepsire rakjuk, megkenjük tojással, előmelegitett sütőbe megsütjük.


                                         Hütős lángos

                        default.jpg


Hozzávalók:

4dcl tej, 1,5 élesztő (nem instant), kávéskanál cukor, 1 tojás, 1 tejföl, 1 teáskanál só, fél-fél kg sima és darás liszt

A langyos tejbe belekeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne  az élesztőt.Majd minden hozzávalót összekeverünk jól kidolgozzuk a tésztát, majd hagyjuk megkelni. Egy zacskót kiolajozunk és belerakjukj a tésztát,hütőbe kelesztjük tovább. 1 hétig is eláll a hütőben és mindig elég annyit sütni amennyit megeszünk.

Fokhagymalé készitése

3-4 gerezd fokhagymát fokhagmanyomón áttörünk és 1/2 1 dl meleg vizbe tesszük és sózzuk. Legjobb ha áll 4-5 órát akár 1 napot is.


                                           Pizzás kiflik

Hozzávalók:

600g sima liszt, 300 ml tej, 50 g élesztő, 1 mokkás kanál cukor, 150 ml olaj, 1/2 kiskanál vegeta, 1 kiskanál oregánó,

Töltelék: 100 ml kecsup, pizza füszer, fokhagyma, vegeta, 150 g kemény sajt, 200 g sonka, 200 g szalonna, 200 g lapka sajt, 1 tojás, szezámmag

langyostejbe belekeverjük a cukrot, élesztőt és felfuttatjuk, összedulgozzuk a lisztel, olajjal, vegetával, oregánóval, pizzafüszerrel és jól kidolgozzuk, hagyjuk kelni. 5 egyforma darabra osztjuk és külön kis cipokra formázzuk. Kinyújtjuk és mindegyiket 8 egyforma háromszögre vágjuk. A kecsapba keverünk oregánót, fokhagymát, vegetát. Megkenjük mindegyiket  a kecsappal rakunk rá  lapkasajtot, szalonnát,sonkát.  A háromszögeket szélesebb felénél fogva feltekerjük és kilisztezett tepsire rakjuk, megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, szezámmaggal. 185 fokon megsütjük. Mi nagyon szeretjük főleg szilveszterkor készitem.


                                  Fokhagymás pogácsa

                      fokhagymes_pogi.jpg

Hozzávalók:

Tészta-70dkg rétesliszt, 2 kanál só, 1 dcl olaj, 1/2 liter tej, 3 kiskanál cukor, 4 dkg élesztő.

Krém-1 drb margarin, 1 kiskanál só, 2 tojás sárgája, 1 fej fokhagyma.

A tejbe belekeverjük a cukrot felfuttatjuk benne az élesztőt. Ha kész júl kidolgozzuk a többi összetevővel együtt és hagyjuk megkelni. Közben a vajat, tojássárgáját és az áttört fokhagymát jól összekeverjük. A tészta ha megkelt kétfelé vágjuk és cipót formálunk belőle, majd kinyújtjuk. Rákenjük a fele krémet és feltekerjük. A rudakat felvágjuk srégen kis háromszögekere tehát v alakban. Sajnos nem tudom jól elmagyarázni, remélem meg lehet érteni. Tepsit nem kell kikenni, rárakjuk a pogácsákat , megkenjük a felmaradt tojássárgájával és megszórjuk szezámmaggal. Fél órát még a tepsin kelesszük. 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Nagyon finom ajánlom mindenkinek.


                            Hajtogatott krumplis pogácsa

Hozzávalók:

250 g krumpli, 250 g sima liszt, 250 g margarin, 30 g élesztő, 2 tojás sárgája, 1 kávés kanál só, 1 dl tejföl

A krumlplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük és hagyjuk kihülni. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel, hozzáadjuk a tojás sárgáját, krumplit,sót és a tejfölt. Jól gyúrható félkemény tészta legyen. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarva fél órát kelesszük. Lisztezett deszkán négyszögletesre nyújtjuk, harmadolással alulról fölfelé majd felülről lefelé egymásra hajtjuk, aztám bal oldali harmadát a tetejére, a jobb oldalit pedig a tészta alá hajtjuk. A hajtogatást 3 alkalommal fél órás időközönként megismételjük. Lisztezett deszkán 3 cm vastagra nyújtjuk, atetejét bekockázzuk késsel, 6-8 cm átmérőjü pogácsszaggatóval kiszaggatjuk. Kikent-lisztezett tepsire rakjuk és megkenjük tojás sárgájával. 200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Frissen az igazi.


                                      Brindzás pogácsa

                                     (Juhtúrós pogácsa)

 Hozzávalók:

30 g élesztő, 50 ml tej, 250 g margarin, 500 g finomliszt, 250 g brindza, 2 tojássárgája, 200 ml tejföl, 0,5 mokkáskanál só

A langyos tejbe felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a margarinnal és brindzával.Hozzáadjuk az élesztős tejet, tojássárgákat, tejfölt, sót és kidolgozzuk a tésztát, 1 órát kelesszük. Kilisztezett deszkán 3 centisre nyújtjuk. Kiszúrjuk pogácsaszaggatóval és a sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, megkenjük a tojások fehérjével. 15 percig kelesszük mjd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Finom sörkorcsolya.


                                    Sonkával töltött pirog

Hozzávalók:

500 g leveles tészta, 1 tojás a tetejére, sezámmag,lenmag,mák, chilli, köménymag, liszt, 1 hagyma, 1 kanál olaj, 1 kis konzerv gomba, 200 g sonkás felvágott vagy kolbász, csipet chilli, 4 tojás, só, bors

Az olajon megpirítjuka hagymát és hozzáadjuk a felaprított gombát. Kicsit megsózzuk és pároljuk 10 percig. Hozzá keverjük a felaprított sonkás felvágottat, ízesítjük sóval, borssal, chillivel. 10 perc után hozzá adjuk a tojásokat és 2 percig kevergetjük és hagyjuk kihülni. A tésztát kinyújtjuk lisztezett deszkán és 3-4 mm köröket szaggatunk pirog formával. A köröket a töltelékkel megtöltjük és a forma segítségével összecsukjuk. Sütőpapíros tepsire rakju és a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk mákkal, sezámmaggal, köménymaggal vagy lenmaggal. 200 fokos sütőbe kisütjük.



                                      Sajtos-hagymás batyu

Hozzávalók:

450 g leveles tészta, 5 lila hagyma, 20 dkg húsos füstölt szalonna, 150 g tejföl, 2 tojássárgája, 1 evőkanál kakukkfü, 20 dkg kecske sajt, 1 evőkanál tej, só, fehér bors, liszt

A hagymát felkarikázzuk. Az apróra vágott szalonnát üvegesre pirítjuk, majd kivesszük. Zsírját a tejföllel és 1 tojássárgájával összekeverjük és ízesítjük kakukkfüvel, sóval, borssal.  A tésztát 30x60 cm-re nyújtjuk és 8 drb 15x15 cm-es lapokra osztjuk.A sarkokat középre hajtjuk és kissé lenyomjuk. A batyukat sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk. A közepére halmozzuk a tejfölös keveréket, szalonnát, hagymát, sajtot. A széleket a maradék tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük. 200 fokra előmelegített sütőbe kisütjük 15-20 perc alatt.


                                  Virsli leveles tésztában

Hozzávalók:

2 lap mirelit leveles tészta, 4 szelet gouda sajt, 4 szelet bacon, 4 virsli, 1,5 dl kecsap, 1 ek magos mustár, citromlé, 2 dl remuládmártás, 5 dkg pirított hagyma, só, bors

A mirelitlapokat hosszában félbe vágjuk. Mindegyik tésztacsíkra egy-egy szelet bacont, sajtot, virslit fektetünk. Ferdén feltekerjük majd sütőpapíros tepsire rakjuk, 200 fokos sütőben megsütjük. A kecsapot a mustárral kikeverjük, sóval, borssal, citromlével ízesítjük. A remuládmártás receptje a mártások részben található. A pirított hagymát és a mártásokat tálkákban kínáljuk.


                           Szalonnás-hagymás kalácsocskák

Hozzávalók:

200 g simaliszt, 200 g féldaraliszt, 30 g élesztő, 1 teáskanál cukor, 100 ml olaj, 100 ml tej, 150 ml víz, 1 tojás, só, 250 g hagyma, 200 g szalonna, egészkömény, 1 kanál olaj

1 kanál lisztből, cukorból, langyos tejből és élesztőből kovászt készítünk. Egy edénybe összekeverjük a kétféle lisztet, kovászt, sót, olajat, tojást és langyos vizet.Jól kidolgozzuk a tésztát és langyos helyen megkelesszük. A töltelékhez olajon megpirítjuk a kis kockákra vágott hagymát, szalonnát és megszórjuk köménymaggal. A megkelt tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagra és kb 7 cm-es köröket szaggatunk belőle. Sütőpapíros tepsire rakjuk és a közepébe kis bemélyedéseket csinálunk, belehelmozzuk a tölteléket. A széleket tojással megkenjük. 200 fokra elömelegített sütőben 15 percig sütjük.


                                       Mákos pogácsa

Hozzávalók:

60 dkg liszt, 1 1/2 margarin, 1 élesztő feloldva fél kis tejbe, 1 tejföl, 4 kiskanál só, 2 kiskanál mák, 15 dkg reszelt sajt.

A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk majd hozzáadjuk a többi hozzávalót a sajton kívül és összegyürjuk. Kinyójtjuk és megszórjuk a reszelt sajttal. Összehajtogatjuk, majd pihentetjük egy kicsit és kinyójtjuk. Mégegyszer megismételjük a hajtogatást és kinyújtjuk, kis szaggatóval kiszórjuk. Sütűpapíros tepsire rakjuk, megkenjük tojássárgájával és megszórhatjuk szezámmaggal, mákkal, lenmaggal. 180 fokos sütöben megsütjük.


                                     Fűszeres tekercsek

Hozzávalók:

1 kg simaliszt, 0,5 l tej, 1 élesztő, 2dcl olaj, só, 1 kávéskanál cukor  3 kanál vaj, 2 kanál pirospaprika, 2 kanál oregánó, 2 kanál grillfűszer, 2 kanál vegeta, 2 tojássárgája

Egy kis langyos tejben elkeverjük a cukrot és ebben felfuttatjuk az élesztőt, majd beleöntjük a lisztbe. Hozzáadjuk a sót, a többi tejet, olajat. Kidolgozzuk a tésztát és hagyjuk megkelni. 4 részre osztjuk és kinyújtjuk. Megkenjük mind a négyet a fűszeres vajjal. Ha szeretnénk rakhatunk rá szalámit, sonkát, sajtok. Feltekerjük és felszeleteljük. Kivajazott, kilisztezett tepsire rakjuk, megkenjük tojással és megszórhatjuk szezámmaggal, lenmaggal, mákkal, sajttal. Előmelegített sütőben megsütjük.


                                          Töltött kiflik

Hozzávalók:

2 leveles tészta, 15 szelet száraz szalámi, olivabogyó, 5 kanál reszelt sajt, tojás, bazslikom

Mind a két tésztát 3 felé osztjuk. Kinyújtjuk 15x40 cm-re. 10 háromszögre vágjuk mindet.A közepébe rakunk szalámit, 1/2 olivabogyót, megszórjuk reszelt sajttal és a szélesebb felétől kezdve feltekerjük.Hideg vízzel leöblített tepsire pakoljuk, megkenjük tojással és 15 percig 180 fokon sütjük. Bazsalikommal díszítjük.


                                Darált hússal töltött pirog

Hozzávalók:

350 g leveles tészta, 1 tojássárgája, 100 g füstölt sajt, 1 tojás, 250 g darálthús, só, bors, szójaszósz, daráltpaprika, worcesterszósz, 2 gerezd fokhagyma, 2 főtt tojás

A darálthúst sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, adunk hozzá szójaszószt, worcesterszósz. Hozzáadjuk a tojássárgáját, fokhagymát és összekeverjük. Hideg helyen 30 percig hagyjuk állni, majd kicsit megpirítjuk. Lisztes deszkán kinyújtjuk a tésztát. Pirogvágóval köröket vágunk és a közepébe rakjuk  a húst és a felszeletelt keménytojást. A pirogvágóval összenyomjuk. Megkenjük tojással és megszórjuk  szezámmaggal. 7 percig sütjük és utána megszórjuk sajttal és még egy kicsit sütjük.


                                    Mexikói párnácskák

Leveles tészta, darálthús, hagyma, fokhagyma, konzervkukorica, csípős kecsap, reszelt sajt

A hagymát megpirítjuk és rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát. Ha a hús megsült hozzáadjuk a kukoricát és kecsapot. Hagyjuk kihűlni. A tésztát kinyújtjuk és pirogvágóval köröket vágunk belőle, majd megtőltjük a hússal és pirogvágóval összenyomjuk. Megkenjük tojással és megszórjuk a sajttal. Sütőpapíros tepsire rakjuk és megsütjük.


                                       Sonkás rudacskák

Hozzávalók:

450g leveles tészta, 150 g finomra vágott sonka, 1 kanál aprított rozmaring, szezámmag, lenmag

A tésztát 3 mm-re nyújtjuk és 2 részre osztjuk. Az egyiket megszórjuk a sonkával és rozmaringgal. Rárakjuk a másik tésztát és az oldalakat összenyomkodjuk.  Derelyevágóval vékony rudcskákat vágunk, k.b. 1,5 cm széleseket.  Sütőpapíros tepsire rakjuk és megkenjük tojással. A végén megszórjuk szezámmaggal és lenmaggal. c10 percig 220 fokon sütjük.


                               Camembertes-áfonyás pirog

Hozzávalók:

leveles tészta, camembert, aszalt áfonya vagy áfonyalekvár, szezámmag, tojás

A levelestésztát 3 mm-re nyújtjuk, pirogformával köröket vágunk. Mindegyik közepébe rakunk áfonyát és egy darab sajtot. Ha kész pirogformával összenyomjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk, megkenjük tojással és megszórjuk a szezámmaggal.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 70
Tegnapi: 145
Heti: 314
Havi: 1 254
Össz.: 594 523

Látogatottság növelés
Oldal: Sósak,lángosok,pogácsa receptek
Receptpalota - © 2008 - 2024 - receptpalota.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »