Leves receptek
1. Gombóc leves
2. Édes-csípős kínai leves
3. Szárított gomba leves
Gombóc leves
Ezt akkor szokom főzni ha szilvás gombócot csinálok és a szilvásgombót tésztájából elveszek egy kis darabot, majd kicsi golyókat formálok 20-25 darabot.
További hozzávaló: 1 nagy fej hagyma, pirospaprika,ételízesítő, marék tört krumpli, víz,olaj,só
A hagymát megpirítom kis olajon és megszórom paprikával, majd felöntöm vízzel. ízesítem ételízesítővel, sóval és beledobom a krumplinyomón áttört burgonyát. Ha felforrt beledobálom a gombócokat. Ha feljöttek a leves tetejére kész a leves. Jó étvágyat hozzá.
Édes-csípős kínai leves
Hozzávalók:
Csirke, tofu, répa, petrezselyem gyökér, zeller, kínai gomba (szárított), sampion gomba, chilli paprika, 5-6 kanál szója szósz, tojás, keményítő
A csirkét megfőzzük majd kivesszők és feldaraboljuk csont nélkül.Visszarakjuk a vízbe, hozzáadjuk a szója szószt, tovább főzzük, hozzáadjuk a chillit tovább főzzék. Az apró kockákra vágott zöldséget megpirítjuk vajon, hozzáadjuk a leveshez és a gombákat is. A tofut kis kockákra vágjuk és ezt is hozzáadjuk, tovább főzzük. A végén besürítjük kis vízzel elkevert keményítővel és a felvert tojásal.
Szárított gomba leves
Hozzávalók:
160 g szárított gomba, 40 g vaj, 20g simaliszt, 20g hagyma, só, 20g tészta, petrezselyem zöldje, bors
A gombát vízben megfőzzük. A lisztből, hagymából és vajból rántást készítünk, felöntjük vízzel. A megfött gombához öntjük.Belefőzzük a tésztát. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a végén az apróra vágott petrezselyem zöldjét
Hagymakrémleves
Hozzávalók:
5 nagy hagyma, só, bors, pirospaprika, 2 húsleveskocka, szójaszósz, tejszín
A karÍkára vágott hagymát megfonnyasztjuk egy kis olajon, rádobunk egy lis lisztet és megpirítjuk. Pirospaprikával megszórjuk. Vízzel felöntjük és hozzáadjuk a húsleveskockákat, borsozzuk. Ha megfőtt a hagyma összemixereljük. Hozzáadjuk a tejszínt és tálalásnál megcsöpögtetjük szójaszósszal.
Tejszínes fokhagymakrémleves
Hozzávalók:
1 liter víz, 2 húsleveskocka, 12 gerezd fokhagyma, 250 g tejszín, 3 kanál olaj, 50 g finomliszt, petrezselyemzöld, 2 kifli
A fokhagymát átnyomjuk és olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a lisztet és kicsit megpirítjuk. leöntjük vízzel és beledobjuk a húsleveskockákat. Ha kész átszűrjük szitán, majd visszarakjuk a tűzre és belekeverjük a tejszínt. Éppen, hogy egyet rottyanjon és kész. A kifliket kockákra vágjuk és szárazon megpirítjuk. Tányérba kitálaljuk és megszórjuk petrezselyemzölddel, kiflikockákkal.
Savanyú krumplileves
Hozzávalók:
1/2 l tej, víz, só, bors, babérlevél, 1 dcl tejföl, 0,5 kanál simaliszt, 250 g krumpli, citromlé vagy ecet
A kockára vágott krumplit megfőzzük 2-3 babérlevéllel. A főzőlevét felfogjuk és a tejjel együtt főzzük, megsózzuk, borsozzuk. Belerakjuk a tejfölös lisztes habarást. Visszarakjuk a krumplit és citromlével vagy ecettel ízesítjük, ilyenkor már nem főzzük, nehogy kicsapódjon a tej.
Tárkonyos csirkeragu leves
Hozzávalók:
maradék főtt csirkhús, főtt répa, 3 fej gomba, póréhagyma, zöldborsókonzerv, víz, tejszín, tárkony, vegeta, só, bors
Vízben felrakjuk forrni a darabokra szedett húst, felkockázott répát, borsót és pórét. ízsítjük sok tárkonnyal, sóval, vegetával, borssal. Ha összefőtt felöntjük tejszínnel.